Ik wil niet naar de kapper

Jonge kinderen zijn vaak een beetje bang voor de kapper. Ze weten niet goed wat ze kunnen verwachten en zijn bang voor het knippen.
Opvoeden-met-plezier-boek

Opvoeden met plezier beantwoordt de 48 meestgestelde opvoedkundige vragen over kinderen van 0 tot 7 jaar. Ouders kunnen hiermee op een positieve manier bijsturen bij de problemen en vragen waar ze in de dagelijkse opvoeding tegenaan lopen. Hier meer informatie
instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
Ik wil niet naar de kapper

Drs. Tamar de Vos - van der Hoeven - april 2023
Veel peuters en kleuters vinden het maar helemaal niets, naar de kapper moeten. Ze moeten stil zitten, vinden dat gefriemel aan hun hoofd maar vervelend en veel kinderen zijn ook bang voor de schaar en het geluid dat het knippen maakt. Het is ook lastig te begrijpen voor een peuter, dat thuis en op het kinderdagverblijf gezegd wordt dat een schaar gevaarlijk is en dat bij de kapper die schaar dan plotseling zo dicht bij zijn/ haar hoofd komt en dat hij/ zij daar niet bang voor hoeft te zijn. Peuters denken ook nog magisch en zij kunnen bang zijn een stukje van zichzelf te verliezen door het knippen van hun haar. Peuters zijn ook trots op hun lijf en zijn bang dat het beschadigd. Samen met de angst voor haren knippen zien we dan ook vaak angst voor nagels knippen.
haar knippen kapper
Daarbij hebben kinderen van deze leeftijd ook graag de controle. Ze willen zelf bepalen en zelf doen. Bij de kapper verliezen ze deze controle. Ze weten niet helemaal wat ze kunnen verwachten, ze horen geluiden die ze niet kunnen plaatsen (de föhn, de droogkap, de tondeuse of de koffie-automaat) en moeten langer stil zitten dan ze gewend zijn. Daarbij moeten ze accepteren dat iemand die ze niet kennen, heel dicht bij ze komt en dingen doet (haar wassen en knippen) die ze spannend of eng vinden. Menig peuter of kleutertje is dan ook bang voor de kapper.

Hoe kan je je kind voorbereiden op een bezoekje aan de kapper?

Voordat je kindje zelf plaats neemt in de kappersstoel, kan het goed zijn hem/ haar een keer mee te nemen als jij naar de kapper gaat. Zo kan je je zoon/dochter het goede voorbeeld geven ("kijk het is niet eng en het doet geen pijn") en kan hij/ zij zien hoe zo'n bezoekje aan de kapper verloopt. Uiteraard kies je dan wel voor een korte knipbeurt zodat je kindje niet te lang zit te wachten tot jij klaar bent.

Wanneer je peuter/ kleuter opziet tegen een bezoekje aan de kapper, probeer dan te achterhalen waar je kindje precies bang voor is. Als ouder vullen we dit soms te veel in. En dan ben jij als ouder aan het uitleggen waarom je kindje echt niet bang hoeft te zijn voor de schaar, terwijl hij/ zij enkel het geluid van de föhn eng vindt of het feit dat de kapper een onbekende is. Je kan dan niet op het juiste punt geruststellen en je kan zelfs je kind op ideeën brengen van dingen om bang voor te zijn bij de kapper: "O ja, een schaar is ook wel eng."

Praat met je kindje over wat hij/zij eng vindt en probeer samen hiervoor oplossingen te verzinnen. Voor een peuter kan dit best lastig zijn. Jij kunt dan als ouder het gevoel van je kindje verwoorden: "Je bent bang dat het pijn doet" of " Je vreest dat je haar niet meer aangroeit.". Bedenk samen manieren om het makkelijker te maken. Bespreek wat er precies gebeurt bij de kapper, wat de kapper doet, waar jij als ouder zult zijn en wat je kind kan doen tijdens het knippen. Zo creeër je meer een gevoel van controle bij je kind over het kappersbezoekje.
borstelen haar kapper
Waak er wel voor dat je je kind niet te veel geruststelt. Wanneer je alles uit de kast trekt om je kind te laten zien dat naar de kapper gaan echt niet eng is, geef je onbedoeld een verkeerd signaal. Wanneer jij hier veel tijd en energie is steekt, geeft dit je kind het gevoel dat naar de kapper gaan inderdaad eng is, want anders zou jij niet zo veel moeite doen er over te praten.
Neem dus de tijd je kind voor te bereiden, maar doe er ook een beetje luchtig over dat er een bezoekje aan de kapper aan zit te komen. Uiteindelijk wil je de boodschap geven dat naar de kapper gaan heel normaal is en niets om je druk over te maken. En dus ook niet iets om te lang bij stil te staan.

Hoe kan je je kind helpen?


Wanneer je dan voor het eerst met je kind voor zichzelf naar de kapper gaat, is het ook verstandig het bezoek zo kort mogelijk te laten verlopen. Maak een afspraak zodat je zoon/dochter snel aan de beurt is. Kies een eenvoudig te knippen coupe en laat het haar van je dochter alleen leuk invlechten wanneer zij dat echt graag zelf wil. Meestal willen peuters/ kleuters het liefste zo snel mogelijk weer uit die stoel.
Vertel de kapsalon ook van te voren dat je zoon/dochter het kappersbezoek een beetje eng vindt. Ze kunnen dan wat extra tijd uittrekken om je kindje voor te bereiden en gerust te stellen en de kapsalon kan een kapster/ kapper uitkiezen die ervaring heeft met het knippen van kinderen die hier een beetje tegen opzien.

Kies een moment om naar de kapper te gaan dat je kind niet moe is en zich goed voelt. Het kan ook helpen om even met de kapper te overleggen wanneer het rustig is in de kapsalon. Zo hoeven jullie minder lang te wachten en zijn er minder prikkels omdat het stiller is bij de kapper. Vaak is het het rustigst bij de kapper aan het begin of einde van de dag.
kind haar kapper krullen
Wanneer je kind echt niet wil, is het beter om het niet te dwingen. Dit werkt enkel maar averechts. Je kind zal het bezoek aan de kapper op deze manier als naar ervaren en de volgende keer zich enkel maar meer verzetten. Je kunt dan beter je kind in de weken daarna nog wat extra voorbereiden en het na een week of wat nog eens opnieuw proberen.
Probeer ook bij de kapper je geduld te bewaren. Natuurlijk is het vervelend wanneer je peuter een stevige driftbui krijgt bij de kapper. Maar realiseer je dat dit voortkomt uit angst en dat forceren niet zal helpen.

Kies het liefst een kindvriendelijke kapper. Een kapper die gewend is kinderen te knippen zal meer geduld hebben met een kindje dat het allemaal maar reuze spannend vindt of het maar moeilijk vindt stil te zitten. Kindvriendelijke kappers hebben vaak ook meer dan alleen een leuk uitziende kappersstoel. Meestal is er een speelhoek voor tijdens het wachten en kan je kindje tijdens het knippen een filmpje kijken of wat spelen.
Er zijn ook kinderkappers die aan huis komen. Soms is dat een goede oplossing, wanneer het naar de kapper gaan echt nog niet lukt. In de vertrouwde thuisomgeving is het knippen toch net even wat minder eng.

Natuurlijk kan je ook als ouder zelf de nodige afleiding bieden. Klets wat met je zoon/ dochter, lees een boekje voor of bedenk spelletjes die je kunt spelen terwijl hij/zij geknipt wordt. Even een half uurtje op een schermpje mogen, kan een knipbeurt ook een stuk soepeler laten verlopen.

Bespreek na het bezoek aan de kapper met je peuter/kleuter wat hij/ zij er van vond en wat er allemaal goed is gegaan. Wanneer het niet zo goed is gegaan, laat je dit liever rusten. Volgende keer weer beter. Wanneer je kindje erg bang was en ondanks deze angst goed heeft meegewerkt, dan mag je daar natuurlijk trots op zijn en een compliment voor geven. Meer wees, net als met het voorbereiden, niet te scheutig met complimenten. Ook dan maak je het groter dan het is, want "waarom is papa/ mama zo trots op me, als naar de kapper gaan normaal is." Het compliment betreft dan dus vooral het overwinnen van de angst en niet zozeer het naar de kapper gaan.


Er zijn verschillende boekjes over naar de kapper gaan die je met je kind kunt lezen. Voor meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com klik je op de titel:
- De kapper, Liesbet Slegers (2 tot 5 jaar)
- Bobbi naar de kapper, Monica Maas (2 tot 5 jaar)
- Anna bij de kapper, Kathleen Amant (2 tot 5 jaar)
- Ik vind de kapper helemaal niet eng, Kisla Kowlesar (3 tot 6 jaar)
- Prinses Arabella gaat naar de kapper, Mylo Freeman (3 tot 6 jaar)
- Sam en Bennie bij de kapper, Judith Koppens (4 tot 6 jaar)
- Idje wil niet naar de kapper, Michael Middelkoop (4 tot 6 jaar)
- Tes wil niet naar de kapper, Linda Bikker (5 tot 7 jaar) e-book


Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen of wilt u een persoonlijk advies, dan kunt u hier terecht: Stel uw vraag of advies aan huis

Jonge kinderen zijn vaak een beetje bang voor de kapper. Ze weten niet goed wat ze kunnen verwachten en zijn bang voor het knippen.
Opvoeden-met-plezier-boek

Opvoeden met plezier beantwoordt de 48 meestgestelde opvoedkundige vragen over kinderen van 0 tot 7 jaar. Ouders kunnen hiermee op een positieve manier bijsturen bij de problemen en vragen waar ze in de dagelijkse opvoeding tegenaan lopen. Hier meer informatie
Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden