Niet in bad

"Zijn eerste bad nam hij, amper twaalf uur oud. Het leverde een stevige brulpartij op. "Dan maar in de emmer" sprak de kraamhulp resoluut de volgende dag. "
Opvoeden-met-plezier-boek

Opvoeden met plezier beantwoordt de 48 meestgestelde opvoedkundige vragen over kinderen van 0 tot 7 jaar. Ouders kunnen hiermee op een positieve manier bijsturen bij de problemen en vragen waar ze in de dagelijkse opvoeding tegenaan lopen. Hier meer informatie
instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
Niet in bad

Als pasgeboren baby was hij al geen liefhebber. Zijn eerste bad nam hij, amper twaalf uur oud. Het leverde een stevige brulpartij op. "Dan maar in de emmer" sprak de kraamhulp resoluut de volgende dag. Maar ook dat kon mijnheer zijn goedkeuring niet wegdragen. En simpelweg de washand vond hij duidelijk toch wel erg koud. En geef hem eens ongelijk als winterkindje. En dus stapte ik met mijn vier dagen oude zoon onder de douche. En dat bleek de oplossing. Hij kroop dicht tegen me aan en ontspande. De daar op volgende week stonden we dus iedere ochtend knus samen onder de douche. Heerlijk dat kleine lijfje tegen me aan, het warme water, de geborgenheid.
baby in bad voetjes
Maar na een week verdween de kraamhulp en na twee weken moest papa weer aan het werk. En toen was het uit met het doucheplezier. Grote zus was namelijk nog een beetje te klein om alleen te zijn terwijl mama en broerlief onder de douche stonden. En 's avonds douche betekende een klaarwakker kind wat absoluut niet wilde slapen. En dus werd het bad weer te voorschijn gehaald. En gelukkig, na even wennen kwam hij tot het besluit dat het toch wel lekker was. En zijn grote zus vond dit een stuk leuker dan kijken naar mama en "de baby" - zoals hij op dat moment voor haar nog heette - onder de douche. Ze wilde graag helpen en kon binnen een paar dagen zeer vakkundig zijn lijfje, armpjes en beentjes wassen. Wel was ze wat teleurgesteld dat ze zijn gezichtje en haartjes niet mocht wassen. Maar haar manier van wassen ging gepaard met veel water, heel veel water. En kleine broer hield duidelijk niet van water in zijn gezicht.

Broer en zus groeiden en kwamen op de leeftijd dat ze samen in bad mochten. Dit vergrootte het plezier nog eens. Op dit moment waren we er van overtuigd dat onze kleine man net zo'n waterrrat als zijn zus zou worden, zeker omdat hij het zwembad nu ook wel kon waarderen. Tenminste, als het water niet te koud was. Ach ja, zo moeder, zo zoon, van kou houden we niet. En het douchen kon nu ook weer opnieuw geïntroduceerd worden. En wel op de volgende manier: mama onder de douche, en mijnheer en mevrouw lekker spelend in de bak met douchewater. Bleek de slecht doorlopende afvoer toch nog ergens goed voor. Dat ik vanaf toen enkel nog naar babyprodukten rook, omdat ik dat het veiligst vond voor de onder mij zittende kinderen, nam ik graag op de koop toe.
badeend schuim
En toen, ruim anderhalf jaar oud sprak mijn zoon de woorden: "niet in bad". "O, lieverd" was mijn reactie: "dan gaan we toch lekker onder de douche." Zijn antwoord hierop was kort maar krachtig. "Nee" gilde hij en hij zette het op een brullen. En wat we ook probeerden in de daarop volgende weken, niets mocht baten. Het wasritueel was verworden tot een grote brul- en worstelpartij. Nou ben ik niet van mening dat kinderen iedere dag uitgebreid gewassen hoeven te worden, maar zo'n een keer in de twee, drie dagen vind ik toch wel zo fris. Al snel was het wassen gereduceerd tot een washand en een keer in de week snel even haren wassen met een kopje water.

Uiteindelijk hebben we hem wel weer teruggekregen in bad. Eerst samen met papa of mama, op schoot en dan alleen spelen en absoluut niet wassen. Zuslief werd voor enige tijd verbannen uit de badkamer wanneer haar broertje in bad ging. Want hoe goed ze het ook bedoelde, ze was en is nog steeds erg kwistig met water. En een spatje en de brulpartij begon opnieuw. Langzaamaan wende hij weer aan het in bad gaan en mocht zijn lieve grote zus ook weer mee. En nu reageert hij weer enthousiast, wanneer hij het woord "bad" hoort. Zolang er maar niet teveel gespetterd wordt en vooral zijn gezichtje niet nat wordt. Alleen het haren wassen blijft dus een taaie. Maar dat doen we even snel aan het eind en mag de pret van het badderen niet drukken.

En dat een olympische titel bij het zwemmen er waarschijnlijk niet inzit voor onze kleine man, ach daar heb ik me bij neergelegd.

Rosalie Spannenberg

"Zijn eerste bad nam hij, amper twaalf uur oud. Het leverde een stevige brulpartij op. "Dan maar in de emmer" sprak de kraamhulp resoluut de volgende dag. "
Opvoeden-met-plezier-boek

Opvoeden met plezier beantwoordt de 48 meestgestelde opvoedkundige vragen over kinderen van 0 tot 7 jaar. Ouders kunnen hiermee op een positieve manier bijsturen bij de problemen en vragen waar ze in de dagelijkse opvoeding tegenaan lopen. Hier meer informatie
Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden