Lekker vies, spelen met modder.

Spelen met modder, niet iedere ouder zal hier enthousiast over zijn. Toch kan het goed zijn je jonge kind lekker te laten rommelen met zand en modder.
Opvoeden-met-plezier-boek

Opvoeden met plezier beantwoordt de 48 meestgestelde opvoedkundige vragen over kinderen van 0 tot 7 jaar. Ouders kunnen hiermee op een positieve manier bijsturen bij de problemen en vragen waar ze in de dagelijkse opvoeding tegenaan lopen. Hier meer informatie
instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
Lekker vies! Spelen met modder

Drs. Tamar de Vos - van der Hoeven - juli 2023
spelen modder
Als ouder word je bij de eerste gedachten aan spelen met modder mogelijk niet meteen blij. Modder betekent vieze handen, vieze kleren en misschien zelfs een gezichtje en haren vol modder. Maar bijna alle jonge kinderen vinden het heerlijk om te mogen spelen met modder. En naast het plezier dat zij beleven aan het spelen met modder, is het ook heel goed voor de ontwikkeling van je kindje om zo af en toe lekker vies te mogen worden. En ach, die vieze handen, haren en kleren zijn uiteindelijk toch ook zo weer gewassen. Overweeg dus eens wat vaker lekker moddertaartjes te bakken met je kind of fijn naar buiten te gaan na een flinke regenbui. Vies worden mag!

Waarom is spelen met modder goed?

Kinderen die met modder spelen, hebben hier op verschillende manieren baat bij. Met modder spelen doe je buiten en buitenspelen is gezond, dat is niets nieuws. Steeds meer kinderen spelen nog maar weinig buiten en komen minder in contact met natuur. En dat is spijtig. Want je kind kan lekker bewegen tijdens het buitenspelen, voor de ontwikkeling van de ogen is het heel goed om meer ver te kijken tijdens het buitenspelen (ipv op een schermpje) en je kind neemt buiten extra vitamine D op.
Kinderen zijn nieuwsgierig naar de wereld om zich heen en buitenspelen vraagt om creativiteit. Deze nieuwsgierigheid en creativiteit kunnen ze goed kwijt in het spelen met modder, zand, takjes en bladeren. Vrij spelen is ook nog eens heel goed voor de concentratie.
stampen modder
Spelen met modder stimuleert de ontwikkeling van de zintuigen en de motoriek. Je peuter/ kleuter kan smeren met modder (net als met vingerverf, scheerschuim en zand) en er heerlijk mee experimenteren. Dikke modder reageert heel anders dan dunne modder. Dunne modder kan je kind tussen zijn/haar vingers laten lopen, terwijl dikke modder goed is om dingen mee te maken zoals taartjes of zandkastelen. Dunne modder voelt anders tussen je tenen dan dikke modder. En als je kind dunne modder wil vasthouden moet het dit heel anders doen dan met dikke modder. Maar modder is ook leuk om in te stampen, te glijden en misschien zelfs wel in te rollen. Zo wordt zowel de fijne als grove motoriek van je kind gestimuleerd door te spelen met modder.

Modder is een open einde materiaal. Hiermee wordt spelmateriaal bedoeld waarvan niet van te voren vast ligt wat je er mee kan doen, zoals met een puzzel, een bordspel of een treinbaan. Kinderen kunnen er enorm creatief mee zijn en helemaal zelf besluiten wat ze er mee doen. Modder kan de ene dag een soort verf zijn, de volgende dag bouwmateriaal en weer een andere dag is het misschien wel de basis voor een ijsje of taartje. In spel met open einde materiaal bestaat geen goed of fout gebruik en het eindresultaat is ondergeschikt aan het speelplezier. Dit maakt spel met open einde materiaal heel goed voor het zelfvertrouwen.

Kinderen vinden spelen met modder over het algemeen ook gewoon heel erg leuk. Vaak genoeg krijgen ze te horen dat ze zich niet vies mogen maken, dat ze handjes moeten wassen en voorzichtig moeten zijn. Lekker vies worden mag niet vaak. Het is dan heerlijk - en misschien ook een beetje spannend - voor je peuter/ kleuter om eens helemaal van top tot teen vies te mogen worden. Op deze leeftijd zijn kinderen ook nog meer gericht op voelen met hun hele lijf. Het gevoel van modder op hun handen, gezicht en lijfje kan hierdoor heel leerzaam zijn.
spelen zand modder
Waarom is spelen met modder gezond?

Bewegen is gezond, maar er zijn meer gezondheidsvoordelen aan het spelen met modder. Hoe graag jij misschien ook je kindje schoon wilt houden, een beetje vies worden is gezond. De micro-organismen (bacteriën, virussen en schimmels) die je kind op deze manier binnen krijgt, zetten zijn/ haar immuunsysteem aan het werk. Kinderen bouwen hierdoor een betere weerstand op. Het immuunsysteem wordt getraind en zal hierdoor minder snel reageren op onschuldige prikkels. De kans op allergieën, eczeem en astma neemt hierdoor af. En het aan het werk zetten van het immuunsysteem heeft nog een andere positieve bijwerking. Het zorgt voor de aanmaak van meer serotonine, een stofje dat een positieve invloed heeft op ons geluksgevoel en stemming.

Sommige peuters stoppen graag van alles in hun mond. Natuurlijk wil je liever niet dat jouw kindje zijn/ haar mond vol modder stopt. Maar als dit een keertje gebeurt, kan dit zeker geen kwaad. Modder eten wordt pas schadelijk wanneer je kindje dagelijks veel modder zou gaan eten. Uiteraard laat je je kindje niet spelen met modder op een plek waar je niet zeker weet dat er geen honden lopen of troep weggegooid wordt. Maar in je eigen tuin, op de speelplaats van het kinderdagverblijf of in een speeltuintje in de straat kan je kindje veilig met modder spelen. De mineralen in de modder kunnen zelfs een (heel klein) positief effect hebben op de botontwikkeling en het immuunsysteem.

Spelen met modder.

Uiteraard zal je je kindje niet in zijn/ haar beste kleren laten spelen met modder. Lekker oude kleren aan dus en naar buiten. Voordat je peuter/ kleuter met modder of zand gaat spelen is het wel goed om eerst even te kijken of hij/zij geen wondjes heeft. Plak eventuele wondjes goed af zodat er geen modder in kan komen.
Met modder spelen en 'eten en drinken' gaan niet goed samen. Voordat er iets gegeten of gedronken wordt, dus eerst even goed de handjes en het gezicht wassen. Want modder kan op zich geen kwaad, maar je kindje hoeft het ook niet onnodig binnen te krijgen.
spelen modder druipkasteel
Gewoon lekker in de modder rommelen is voor veel kinderen al voldoende. Wil je het spel nog leuker maken dan kan je met een groot stuk plastic en modder een glijbaan maken. Ook heel leuk kan een modderkeuken zijn. Met wat oude planken, oude pannen, lepels en onbreekbaar servies kan je een prachtige buitenkeuken maken. Of maak een kast waarin je kind met modder, plantjes en kleine kruipbeestjes uit de modder een tentoonstelling kan maken.

Wanneer de modder wat steviger is, kan je peuter/ kleuter er ook geweldig mee bouwen. Met behulp van vormpjes of gewoon lekker vrij. Modder is ook geweldig om een druipkasteel mee te maken.
Of modder kan gebruikt worden als verf. Op een groot stuk papier of een houten plank kan je kind zich creatief uitleven. Of kies een redelijk gladde muur die makkelijk met wat water af te spoelen is en gun je kind het plezier van het maken van een muurschildering. Je kindje kan op een warme zomerdag ook zichzelf of een vriend(innet)je beschilderen.


Er zijn verschillende boekjes, spelletjes en filmpjes over modder en vies worden die je met je kindje kan lezen/spelen/ bekijken. Voor meer informatie en de mogelijkheid om spel/ boek/dvd te kopen bij bol.com klik je op de titel:
Modderpoot, Moira Butterfield, Simon Mendez ( 3 tot 5 jaar)
Peppa Pig - Modderpoelen, Mark Baker (DVD, 2,5 tot 5 jaar)
Maximiliaan Modderman geeft een feestje, Joukje Akveld (3 tot 6 jaar)
Floddertje, Annie M.G. Schmidt ( 3 tot 7 jaar)
Hiphop in de modder, Willemijn van Abeelen (5 tot 7 jaar)
Moddervarkens - White Goblin Games (Kaartspel, 6+)
Kids in en met de natuur, 55 activiteiten voor kindjes vanaf 18 maanden, Elke Vanhouche

Informatie voor dit artikel komt van:
https://kiind.nl/vier-de-viezigheid-gezond-en-blij-in-de-modder/
https://www.ivn.nl/leren-over-de-natuur/12-voordelen-van-modder-volgens-de-pedagogiek/
https://www.longfonds.nl/nieuws/modderdag-2023-een-duik-de-modder-versterkt-de-weerstand


Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen of wilt u een persoonlijk advies, dan kunt u hier terecht: Stel uw vraag of advies aan huis

Spelen met modder, niet iedere ouder zal hier enthousiast over zijn. Toch kan het goed zijn je jonge kind lekker te laten rommelen met zand en modder.
Opvoeden-met-plezier-boek

Opvoeden met plezier beantwoordt de 48 meestgestelde opvoedkundige vragen over kinderen van 0 tot 7 jaar. Ouders kunnen hiermee op een positieve manier bijsturen bij de problemen en vragen waar ze in de dagelijkse opvoeding tegenaan lopen. Hier meer informatie
Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden