Opvoedadvies.nl, voor vragen over opvoeding en opgroeien

Regelmatig verschijnt er een artikel over een nieuw onderwerp op www.opvoedadvies.nl. Veelvoorkomende problemen bij de opvoeding komen hierbij aan de orde, vaak met een aantal nuttige tips. Voor een overzicht van alle sinds 1999 verschenen artikelen klikt u op "Artikelen".
Nieuw op de site:


Tweetalig opgroeien

De eerste levensjaren zijn kinderen extra gevoelig voor het oppikken van taal. Ze worden geboren met de aanleg om te leren praten. Kinderen over de hele wereld doorlopen dan ook dezelfde stappen in het leren praten. Zo zien we dat alle kinderen, zelfs kinderen die doof geboren zijn en dus geen voorbeelden kunnen horen, rond de leeftijd van zes maanden beginnen te brabbelen en hierbij allemaal dezelfde eerste geluiden maken. Kort daarna begin je aan het brabbelen te horen welke taal en dus klanken het kind het meeste hoort en begint er onderscheid te ontstaan tussen kinderen uit verschillende landen in het brabbelen.
Een kind zal een taal enkel goed kunnen ontwikkelen wanneer hij/zij voldoende gestimuleerd wordt en voldoende voorbeelden krijgt om na te doen. Deze eerste levensjaren zijn zeer geschikt om een kind meerdere talen aan te leren. We zien dat de taalgevoeligheid begint af te nemen wanneer het kind ouder dan zeven jaar wordt. Uiteraard kan je ook boven de zeven jaar een taal leren, maar het kost dan wel meer moeite.

Rond de twaalf maanden beginnen de meeste kinderen hun eerste woordjes te zeggen. Wanneer een kind meerdere talen hoort, zien we dat rond de dertien maanden het kind al begrijpt dat bijvoorbeeld 'hond' en 'dog' gebruikt kunnen worden voor hetzelfde dier. Tussen de 18 en 24 maanden beginnen kinderen over het algemeen korte zinnetjes te maken en rond de twee jaar lukt het kinderen steeds beter ook langere zinnen te maken. Tot ongeveer drie jaar is het gewoon dat kinderen die meerdere talen aangeboden krijgen, deze talen nog door elkaar gebruiken. Vaak komt dit voort uit het feit dat ze een woord in de ene taal al wel kennen en in de andere taal nog niet. Het is zeker geen signaal dat het kind in de war is door de verschillende talen of geen onderscheid kan maken tussen de talen. Dit vermogen onderscheid te maken tussen de talen, zien we in het feit dat kinderen van 19/ 20 maanden al goed in staat zijn de juiste taal te koppelen aan de juiste persoon of situatie. Dus tegen papa zeg ik 'dog' en tegen mama 'hond' of thuis zeggen we 'voiture' maar op het kinderdagverblijf zeg ik 'auto'.

...

Lees verder

Regelmatig verschijnt er een artikel over een nieuw onderwerp op www.opvoedadvies.nl. Veelvoorkomende problemen bij de opvoeding komen hierbij aan de orde, vaak met een aantal nuttige tips. Voor een overzicht van alle sinds 1999 verschenen artikelen klikt u op "Artikelen".
Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden