Aaron Terhaar tekenaar

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
Aaron Terhaar Tekenaar kaft
Aaron Terhaar Tekenaar, Andrea Beaty & David Roberts, Uitgeverij Nieuwezijds

'Aaron Terhaar, tekenaar' is een prentenboek over een jongetje dat al op jonge leeftijd het plezier van tekenen ontdekt. Aaron is er ook dol op voorgelezen te worden en besluit daarom dat hij een boek wil gaan schrijven. Maar wanneer hij naar school gaat en leert schrijven, merkt hij dat hij dat erg moeilijk vindt. Hij heeft dyslexie. Teleurgesteld besluit Aaron dat hij niet kan uitblinken en dat hij maar beter niet kan opvallen. Dit wordt mooi ondersteund door de illustraties waarin Aaron langzaamaan alle bloemen en kleur verliest in zijn kleding. Wanneer Aaron een verhaal moet schrijven voor school, vindt hij een andere manier om zijn verhalen te vertellen, via tekeningen. Hij ontdekt zijn eigen superkracht. De juf is trots op hem en hij krijgt een eigen plekje in de school waar hij de muur mag voltekenen.

'Aaron Terhaar, tekenaar' is een prentenboek met als doelgroep kinderen vanaf een jaar of vijf. Maar het taalgebruik en de woordkeuze zorgen ervoor dat dit boek eerder geschikt lijkt voor kinderen vanaf een jaar of zeven/ acht. En zelfs voor hen zal de tekst door zinnen als 'angsten die een niet-volmaakt hoofdpersoon kwellen' en 'kan de hoop in je ziel met één vonkje ontspringen' nog wat weinig toegankelijk zijn, ook wanneer het boek wordt voorgelezen. Ook inhoudelijk sluit het boek meer aan bij de belevingswereld van kinderen uit groep drie en vier, gezien het feit dat Aaron gaat leren schrijven.
Het boek is gedrukt in een font dat speciaal ontworpen is voor mensen met dyslexie. Maar juist voor kinderen met dyslexie, ook in de middenbouw, is deze tekst echt nog wat te hoog gegrepen.

De illustraties in het boek zullen kinderen (jong en wat ouder) zeker wel aanspreken. Ze zijn kleurig, fantasierijk en een echt ondersteuning en aanvulling op het verhaal. Roberts laat hiermee heel mooi de boodschap van het boek extra zien. Hij worstelde zelf met lezen en spellen en net als Aaron leerde hij een andere manier om een verhaal te vertellen, via illustraties. En daarin is hij zeker goed geslaagd in dit boek.

'Aaron Terhaar, tekenaar' is een mooi prentenboek, met een goede boodschap: "Ieder kind heeft zijn eigen talenten en kan ergens in uitblinken". Helaas stelt de tekst wat teleur, omdat deze te weinig geschikt lijkt voor de doelgroep.
Het taalgebruik is zo hier en daar wat hoogdravend en er worden veel ingewikkelde woorden gebruikt. Hierdoor zullen kinderen niet alles begrijpen en zal de tekst flink wat kinderen waarschijnlijk niet zo aanspreken.

Tamar de Vos - van der Hoeven

Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden