Alle dagen hartstikke druk

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
alle dagen hartstikke druk recensie
Alle dagen hartstikke druk, Mirjam Mous, Van Holkema & Warendorf
(8 tot 12 jaar)

'Alle dagen hartstikke druk' vertelt het verhaal van Indy, een jongetje met ADHD. Indy is druk, impulsief en erg snel afgeleid. Hij doet vaak dingen zonder er eerst over na te denken. Het gaat hierdoor niet zo goed met Indy op school. Keer op keer wordt zijn meester boos op hem en uiteindelijk belandt Indy na een - in mijn ogen wel erg heftige - reactie van zijn meester bij de directeur van de school. Deze spreekt met Indy af dat hij een cadeau krijgt wanneer het hem lukt meerdere dagen geen ruzie te maken en zich aan de regels te houden. Deze afspraak helpt wel enigszins, Indy krijgt zijn beloning, maar evengoed kan dit niet voorkomen dat besloten wordt dat Indy naar het speciaal onderwijs gaat. Indy ziet hier erg tegenop, maar voelt zich er wel prettig, wanneer hij eenmaal gewend is op zijn nieuwe school.

'Alle dagen hartstikke druk' wordt verteld vanuit het perspectief van Indy, waardoor goed inzichtelijk wordt gemaakt hoe Indy steeds weer in ongewenste situaties belandt. Hij probeert het goed te doen, maar slaagt hier keer op keer niet in. Hij omschrijft zijn hoofd als een druk kruispunt, waar niemand zich aan de verkeersregels houdt en alles en iedereen dwars door elkaar rijdt. De vaak boze en ongeduldige reacties uit zijn omgeving zijn voor Indy soms moeilijk te verteren: 'zien ze dan niet dat hij toch heel erg zijn best doet en het niet zo bedoelt.' Er gebeurt wel heel veel in erg korte tijd: Indy sticht per ongeluk een brandje in zijn prullenbak, hij verwondt een vriendje met een schaar als hij een messenwerp-act nadoet, hij doodt de vissen van zijn zus, slaat kinderen met een hockeystick, gooit boeken naar voorbijgangers, bezorgt iemand een bloedneus, krijgt een klap van zijn moeder en zijn meester sleept hem aan zijn oor de klas uit. Deze overdaad is om te laten zien dat het echt niet goed gaat met Indy, maar is naar mijn mening net even te veel, wat de geloofwaardigheid niet ten goede komt
Evengoed een leuk, vlot geschreven boek om een kind te laten lezen wanneer het zelf of iemand in zijn omgeving ADHD heeft.

Tamar de Vos - van der Hoeven

Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden