Appeltje eitje

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
appeltje eitje tooske ragas
Appeltje, eitje! - Tooske Ragas, Spectrum

In 'Appeltje, eitje!' heeft Tooske Ragas haar eigen succesrecepten en die van haar vriendinnen verzameld. Ze ontdekte dat ze best vaak terugviel op die paar recepten waarvan ze wist dat ze deze wel zonder al te veel gemor van haar vier kinderen op tafel kon zetten. Om hier wat meer variatie in te brengen, vroeg ze haar vriendinnen om hun 'altijd goed'-recepten. Zo ontstond een verzameling van zestig recepten, die tussen alle werk-, school-, speel- en sportafspraken door redelijk makkelijk op tafel te krijgen zijn en - hopelijk - de meeste kinderen zullen aanspreken. En zo niet, dan kan je de recepten altijd aanpassen naar de smaak van je kinderen. Ongeveer de helft van de recepten is geschikt voor vegetariërs en een aantal andere recepten zijn dat, met een kleine aanpassing, te maken.

Je vindt in 'Appeltje, eitje!' veel recepten voor ovengerechten, soepen, eenpansgerechten en pasta's. Deze zijn vaak al langer van te voren te bereiden (alleen even opwarmen) en vallen snel in de smaak bij kinderen. Daarbij kun je er ook makkelijk mee variëren (bij sommige recepten vind je tips voor variaties) en gewoon gebruiken wat je op dat moment in huis hebt, zodat je zo min mogelijk hoeft weg te gooien.

De meeste recepten zijn vrij eenvoudig te maken, gemiddeld vragen ze zo'n 20 tot 30 minuten bereidingstijd, waarna voor flink wat recepten nog wel een tijd in de oven volgt. De recepten bevatten geen ingewikkelde ingrediënten, alles zal gewoon bij de supermarkt om de hoek te krijgen zijn.
Gek genoeg staat nergens in het boek aangegeven voor hoeveel personen de gerechten zijn, maar gezien de aanbevolen hoeveelheden, mag je er van uitgaan dat de recepten voor vier personen zijn.

salades appeltje eitje
Sommige recepten zijn heel geschikt om samen met je kinderen te maken. Helpen koken, zorgt er vaak voor dat kinderen beter eten. Want iets dat je zelf gemaakt hebt is toch net even wat lekkerder. De recepten waarbij alles in bakjes op tafel verschijnt en kinderen zelf hun taco, springroll of gado gado kunnen samenstellen, zullen dan ook zeker bijdragen aan het met smaak eten.

Je kunt je kinderen ook zelf in het boek laten bladeren. De foto's, waarop alle gerechten aantrekkelijk worden weergegeven, zullen kinderen zeker aanspreken en helpen bij het samen uitkiezen van verschillende nieuwe gerechten om eens uit te proberen. Naast de foto's van alle recepten, staan er ook foto's van Tooske en haar gezin in het boek. Deze voegen weinig toe aan het boek, maar zijn natuurlijk te verwachten in een boek van een bekende Nederlander.

'Appeltje, eitje!' is een leuk kookboek voor ouders die graag een smakelijke en makkelijk te bereiden maaltijd op tafel willen zetten, die ook nog met enig enthousiasme door de kinderen ontvangen wordt. Nu zal niet ieder gerecht in even goede aarde vallen, smaken verschillen nu eenmaal. Maar voor ieder gezin en ieder kind zullen er zeker wel een aantal lekkere recepten bij zitten.

Tamar de Vos - van der Hoeven

Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:
Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden