Autisme in mij

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
boek over autisme voor pubers en hun ouders
Autisme in mij, Nathalie van Kordelaar & Mirjam Zwaan, Nino/ UItgeverij SWP

'Autisme in mij' is een interactief informatieboek zowel bedoeld voor pubers met autisme (om meer inzicht te krijgen in 'hun' autisme), als ook voor ouders, familie, leerkrachten en hulpverleners om een beter beeld te krijgen hoe een jongere met autisme de wereld ervaart.
Met behulp van de opdrachten in het boek kunnen jongeren met autisme hun omgeving duidelijk maken op welke manier het autisme bij hen tot uiting komt. De opdrachten helpen ze ook, samen met de tips en voorbeelden, meer inzicht te krijgen in het eigen functioneren en de oorzaak van bepaalde problemen waar jongeren met autisme tegen aan kunnen lopen.

Het boek vraagt wel om een flinke inzet van de jongere en de wil om zichzelf beter te begrijpen. Hij/zij moet kritisch naar het eigen gedrag en gevoel kunnen kijken en voor zichzelf vaststellen wat voor hem of haar wel en niet geldt. De jongere moet zichzelf als het ware analyseren en dat is best een uitdaging. Aan de hand van vragen, voorbeelden, uitleg en opdrachten worden verschillende situaties waar pubers met autisme moeite mee kunnen hebben uitgelegd, zoals omgaan met sociale situaties, communicatie en plannen en organiseren.

Het boek laat goed zien dat zaken die voor mensen zonder autisme vanzelfsprekend zijn, voor jongeren met autisme helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn. Voor de buitenwereld eenvoudige situaties kunnen voor een jongere met autisme een hele uitdaging zijn. Hij/zij moet een heel stappenplan met veel vooruitdenken doorlopen om met deze situaties om te kunnen gaan.
Het boekje zal, eenmaal door de jongere ingevuld, de mensen om hem/ haar heen helpen beter inzicht te krijgen en begrip te hebben voor de uitdagingen die het autisme aan hem/ haar stelt.

Tamar de Vos - van der Hoeven

Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:


Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden