Bang Boos Blij

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
hulpboek voor kinderen na een scheiding
Bang Boos Blij. Suzan van Apeldoorn, Lianna van Lith, Boekje Overgaauw, Marieke Visser, Uitgeverij SWP.

Bang Boos Blij is een helpboek voor kinderen van zes tot twaalf jaar die geconfronteerd worden met de scheiding van hun ouders. Met behulp van schrijf-, teken en knutselopdrachten worden kinderen gestimuleerd uiting te geven uit hun verwarrende gevoelens. De opdrachten worden afgewisseld met kleine stukjes informatie. De vele verschillende emoties die kinderen kunnen ervaren tijdens en na een scheiding worden besproken, zoals boosheid, verdriet, angst, verwarring, schuldgevoel maar ook opluchting en blijdschap.

Het boek is zeer gestructureerd opgezet waardoor het boek dezelfde stappen doorloopt die een kind ook doorloopt voor, tijdens en na de scheiding.
Het boek start met het bespreken van hoe het gezin van het kind er uit ziet, waarbij kinderen gestimuleerd worden vingerpoppetjes te maken van alle gezinsleden.
Dan gaat het mis, er ontstaan problemen tussen de ouders. Met behulp van teken- en schrijfopdrachten wordt het kind gestimuleerd de emoties in deze periode op papier te zetten. Met behulp van de vingerpoppetjes kunnen situatie uitgebeeld en nagespeeld worden.
Als volgende wordt de scheiding besproken, wordt er uitgelegd dat de ouders altijd van het kind blijven houden en wordt er uitgelegd wat er allemaal verandert door de scheiding. Naast de opdrachten om emoties te uiten worden er ook tips gegeven hoe het kind om kan gaan met deze emoties.
Ook aan de periode na de scheiding wordt uitgebreid aandacht besteed. Er wordt besproken hoe het is om in twee huizen/gezinnen te leven en hoe de situatie weer kan veranderen wanneer de ouders een nieuwe relatie krijgen.
Het boek eindigt met een woordenlijst met simpele uitleg van woorden die kinderen tijdens een scheiding kunnen opvangen.

Wat oudere kinderen kunnen zelfstandig aan de slag met het boek, al zou ik willen aanraden het vooral te gebruiken om samen met het kind te werken en verder te praten met het kind. Voor kinderen tussen de zes en acht zijn met name de schrijfopdrachten nog te moeilijk en is begeleiding wel echt nodig. Ouders kunnen samen met hun kind werken met het boek, al kan dit zowel voor de ouder als voor het kind wel confronterend zijn. Niet ieder kind zal makkelijk uiting geven aan al zijn of haar emoties wanneer de ouder er naast zit. Soms kan het dan ook beter zijn er voor te kiezen het kind met een ander, zoals een leerkracht, een hulpverlener of een ander familielid te laten werken met het boek.
Het boek kan een goede ondersteuning zijn bij het begeleiden van kinderen die een scheiding moeten meemaken. Bij het boek is een handleiding voor ouders of hulpverleners te downloaden.

Tamar de Vos - van der Hoeven

Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden