Beer op de weg

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
prentenboek over omgaan met angst
Beer op de weg, Chantal Meijerink - Jacobs, UItgeverij Pica


Beer is bang voor wat er komen gaat. Daarom gaat hij op de weg zitten om in de gaten te houden wat er aan komt. Zijn vrienden, de andere dieren, weten niet zo goed wat ze hiermee moeten. Konijn brengt Beer een honingtaart, Gans geeft Beer een paraplu en de vuurvliegjes zorgen ‘s nachts voor licht. Ze vragen waarvoor Beer bang is, maar dat weet hij niet zo goed. Hij is vooral bang voor wat er nog niet is, wat komen gaat. Na een paar dagen krijgt Beer erge honger en Vuurvliegje belooft de weg voor hem in de gaten te houden, zodat Beer naar Konijn kan voor een honingtaart. Wandelend door het boos denkt Beer over zijn angst en ontdekt hij dat het minder eng is dan hij gedacht had, om niet te weten wat er nog komt.

“Beer op de weg” is een prentenboek met paginagrote illustraties, maar het is niet gericht op peuters. Het is geschikt voor kinderen vanaf zes/zeven jaar. Kinderen van negen jaar kunnen ook zeker nog wat hebben aan dit boek, maar zullen de uitvoering (prentenboek) en de keuze voor een verhaal over een beer mogelijk wat kinderachtig vinden.

“Beer op de weg” biedt een goede basis en aanknopingspunten om met kinderen te praten over angsten en leren vertrouwen op jezelf.
Zowel ouders als hulpverleners kunnen dit boek gebruiken om samen met wat angstige kinderen te lezen en daarna verder te praten over bang zijn en je angst overwinnen. Want Beer wordt gesteund door zijn vrienden, maar uiteindelijk is hij degene die zelf zijn angst moet overwinnen.

In de inleiding geeft de schrijfster informatie over angst bij kinderen en tips voor ouders en hulpverleners hoe het boek gebruikt kan worden om met kinderen te praten over angst. Ook zijn verschillende lesideeën bij het boek te downloaden vanaf de website van de uitgever, die gebruikt kunnen worden in een klas of groep bij het praten over emoties en angst. (update: de downloads zijn niet meer beschikbaar)

Tamar de Vos - van der Hoeven
Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden