boek vol gevoelens

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
boek vol gevoelens goudvis
Een boek vol gevoelens (en 1 goudvis), Marjan Gerarts, Lannoo
(9 tot 12 jaar)

In 'Een boek vol gevoelens
' worden de vijf basis-emoties blij, boos, bang, verdrietig en jaloers besproken. Ze worden geïntroduceerd als gevoelswezentjes die bij je in huis wonen. Het merendeel van de tijd houden ze zichzelf bezig, maar soms vragen ze jouw aandacht.

Het boek start met een korte uitleg wat emoties zijn en een aantal speelse opdrachten om de verschillende emoties te leren kennen. Kinderen worden onder andere uitgedaagd hun emoties te tekenen, te tonen voor de spiegel en te bespreken met hun 'grote mens' (zoals ouders/opvoeders in het boek consequent worden aangeduid). Hierna worden de gevoelens één voor één voorgesteld, wordt uitleg geven en krijgt de lezer opdrachten rond de emoties aangereikt. Alle opdrachten zijn bedoeld om het kind te stimuleren te praten over de verschillende emoties en er uiting aan te geven. Want, zo wordt uitgelegd, emoties die geen aandacht krijgen blijven groeien en nemen dan al snel je hele huis in.

De teksten en opdrachten zijn luchtig, grappig en zullen zeker niet als 'huiswerk' voor het kind voelen. De vrolijke illustraties van Deborah van der Schaaf dragen hier ook zeker aan bij. Of de ouders/ opvoeders ook met alle opdrachten even blij zullen zijn is de vraag. Zo kan het kind met één van de opdrachten een enorme hoeveelheid ijs verdienen en wordt het gestimuleerd zijn eigen lijf vol met positieve woorden te schrijven. Weliswaar met een oogpotlood of lippenstift, maar soms is een pen eerder voorhanden. Met betrekking tot de opdrachten blijven de gevoelens jaloezie en angst wat onderbelicht. De goudvis komt aan het eind van het boek ter sprake, als hulpje wanneer het kind te veel overspoeld wordt door emoties.

Het boek is inhoudelijk geschikt voor kinderen vanaf zes/ zeven jaar, maar de schrijfstijl en woordkeuze zorgen er voor dat kinderen onder de negen er waarschijnlijk toch moeite mee zullen hebben. Dit valt te ondervangen door 'Een boek vol gevoelens' samen met je kind te lezen en de tekst hier en daar wat aan te passen of wat meer uitleg te geven. Aan de opdrachten zullen ook deze jongere kinderen zeker veel plezier beleven en ze zullen veel leren over de verschillende emoties.
Een leuk boek om met je kind (of met een groep kinderen in de klas) samen te lezen om zo op een luchtige, vrolijke manier beter te leren omgaan met emoties.

Tamar de Vos - van der Hoeven

Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden