Elke dag broerdag

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
kaft broerdag
Elke dag broerdag, Tineke Hiningh, Van Holkema & Warendorf

In 'Elke dag broerdag' leren we Noa kennen. Noa heeft vier broers, een 'hele broer' (Robbe) en een 'half broertje' (Tibbe) die altijd bij hem wonen en twee stiefbroers (Kees en Dook) die iedere week een paar dagen deel van hun gezin uitmaken. Met zijn vader heeft Noa al jaren geen contact. De vijf broertjes zijn graag bij elkaar. Vooral met Kees heeft Noa een sterke band. Hij noemt hem zijn stieftweelingbroer omdat ze op dezelfde dag geboren zijn.
Wanneer Noa tussen de post een brief van een advocaat vindt, breekt er paniek onder de jongens uit. Een paar jaar geleden kwamen er ook veel brieven van advocaten toen de moeder van Kees en Dook overwoog om samen met haar zoons naar Engeland te verhuizen. De broers vrezen uit elkaar gehaald te worden en besluiten hier niet mee akkoord te gaan. Robbe zegt iemand te weten die hen kan helpen, een 'kinderadvocaat' en de jongens besluiten zijn hulp in te roepen. Ze lopen van huis weg en gaan door het bos waar Kees en Noa graag op avontuur gaan, op pad naar deze advocaat. Zo kunnen ze hulp zoeken en ook meteen hun ouders laten weten dat ze dit niet pikken.

De broers voelen zich in eerste instantie stoer, maar eenmaal in het bos, weg van huis, moeten ze toch één voor één hun angsten en zorgen tonen. Al snel moet Robbe iets opbiechten en blijkt de situatie rond de brief iets anders te liggen dan de andere vier broers denken (
let op, vanaf hier tot eind alinea spoilers). De vader van Robbe en Noa wil na acht jaar graag weer contact met zijn zoons. Vanaf hier wordt het verhaal wat ongeloofwaardig. Verbazingwekkend snel wordt Robbe vergeven - terwijl Dook en Kees even daarvoor nog enorm boos, angstig en verdrietig waren - en wordt een nieuw plan gemaakt. Wanneer de jongens ontdekken dat een buurman ze op het spoor is, verstoppen zij zich, maar Tibbe verraadt hun verstopplek. Nadat de jongens hun verhaal gedaan hebben, stemt de buurman er zomaar mee in dat de jongens verder gaan, in plaats van naar hun ouders te gaan, die al uren naar ze aan het zoeken zijn. Zo goed als de jongens elkaars emoties begrijpen (vaak iets te goed en gemakkelijk) zo weinig staan ze stil bij wat hun ouders moeten gevoeld hebben die dag en nacht dat ze weg geweest zijn. De jongens gaan verder en ontmoeten Robbe en Noa's vader. Net zoals de broers naar elkaar toe wel erg vergevingsgezind zijn, is Noa dat naar zijn vader toe ook. In een paar uur tijd gaat hij van niet eens over zijn vader willen praten of een foto van hem willen zien, naar hem willen ontmoeten. Negen weken later is hij al klaar om bij hem te gaan logeren.

Dat het verhaal niet op alle punten even geloofwaardig is, doet overigens weinig af aan het plezier dat kinderen zullen beleven aan het boek. 'Elke dag broerdag' is een spannend boek over vijf lieve broers, die er altijd voor elkaar zijn en elkaar steunen door dik en dun. Mooi wordt verwoord hoe iedere broer op zijn eigen manier tegen de gezinssituatie aankijkt en er mee omgaat. Allemaal hebben ze hun eigen gemis. Het boek laat goed zien wat een situatie met scheidingen, bezoekregelingen, stiefouders en stiefbroers met kinderen in een samengesteld gezin doet. Het boek leest gemakkelijk en vlot en zal kinderen vanaf een jaar of negen zeker aanspreken.


Tamar de Vos - van der Hoeven

Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden