chickslovefood, het kidsproof-kookboek

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
Chicks Love Food recensie
Chickslovefood, Het kidsproof-kookboek, Elise Gruppen & Nina de Bruijn, Spectrum

'Chickslovefood, het kidsproof-kookboek' is een kookboek voor ouders van (jonge) kinderen. De 'chicks' hanteren vier uitgangspunten bij het samenstellen van de gerechten. Het eten moet uiteraard lekker zijn, voor de kinderen maar zeker ook voor hun ouders. De gerechten bevatten nooit meer dan zes ingrediënten en zijn niet moeilijk en vaak ook snel te bereiden. En de gerechten zijn gezond en bevatten als het even kan veel groente. En dat kan vaker dan je denkt, bijvoorbeeld in een brownie of muffin, in een spekpannenkoek of in een tosti. Veel van de recepten bevatten een flinke hoeveelheid groente, zonder dat dit te zien is voor je kind (in het boek te herkennen aan 'de verstopte groentebutton'). Zo krijgen kinderen toch de nodige groente binnen, zonder dat dit gepaard gaat met gemok en gezeur. En natuurlijk is het goed om de groente ook niet verstopt te blijven aanbieden zodat je kind ook daadwerkelijk went aan de smaak en textuur van verschillende groentes. In de andere recepten is de groente dan ook wel gewoon terug te vinden. En wordt er dan minder goed gegeten, dan hoef je je daar niet zo druk om te maken. Zoals de schrijfsters Elise en Nina stellen: "Ooit eten ze die groenten heus wel weer. En tot die tijd? Dan dus ook. Dankzij onze verstopte groenterecepten."

soep kinderen
Het boek start met 5 hapjes voor de allerjongsten. Hier nog weinig nieuws onder de zon met typische baby-toppers als wortel, banaan, biet, pompoen en bloemkool. Dit zijn natuurlijk niet voor niets vaak de eerste smaken die we baby's aanbieden. Bij de acht-maanden-'prutjes' wel een aantal verrassende recepten met ingrediënten waar je bij zeer jonge kindjes misschien niet meteen aan zou denken zoals linzen, zalm, risotto en couscous. Hierop volgen een aantal leuke ontbijt- en lunchsuggesties zoals een ontbijttaart, pizza-broodjes of broodsushi. Leuke, simpele gerechten die jonge kinderen zeker zullen aanspreken. In het hoofdstuk 'diner met de pot mee' treffen we toegankelijke recepten voor de avondmaaltijd aan zoals een rostibroodje hamburger, stamppottaartjes, slurpnoedels en kipsalon (een wat gezonder alternatief voor 'kapsalon'). Het kidsproof-kookboek sluit af met verantwoord lekkers zoals chocolate chip-knikkers, aardbeien-bietjesrepen, chocomelktiramisu of een zelf gemaakt split-ijsje.
De recepten worden afgewisseld met de eigen ervaringen van Elise en Nina met hun kinderen.

De schrijfstijl van het kidsproof-kookboek is toegankelijk, direct en joviaal. De recepten zijn over het algemeen redelijk eenvoudig en snel te maken en bieden vaak ook de mogelijkheid je kind te laten helpen bij de bereiding. De opmaak van dit kidsproof-kookboek is fris en aantrekkelijk. Je kunt het ook heel goed met je kinderen doorbladeren en hen wat recepten laten kiezen die ze wel eens willen proberen. Een maaltijd die kinderen zelf gekozen hebben en waarbij ze een beetje geholpen hebben bij het bereiden, gaat vaak toch een stuk makkelijker naar binnen. De 'chicks' geven duidelijk aan dat ze geen diëtisten of voedingsdeskundigen zijn en dat ze schrijven vanuit hun eigen ervaring met hun kinderen. Ze geven met hun recepten suggesties, maar benadrukken dat je vooral je eigen draai moet geven aan de gerechten, naar eigen smaak en inzicht over wat gezond is of wat jouw kind het lekkerst vindt.
Een vrolijk kookboek met recepten die de meeste kinderen zeker zullen aanspreken, met een fijne kijk op hoe je kinderen kunt stimuleren lekker te eten, door het eten zo aantrekkelijk mogelijk voor ze te maken en vooral een beetje ontspannen om te gaan met wat ze eten.


Tamar de Vos - van der Hoeven

Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden