De kracht van een compliment

Het zelfvertrouwen van kinderen neemt enorm toe door complimenten en ze krijgen er een positiever zelfbeeld door. Kinderen 'groeien' van complimenten.
Schermafbeelding 2023-09-14 om 12.50.18

Weerbaar en vol zelfvertrouwen is een werkboek voor kinderen tussen de acht en veertien jaar oud die weinig zelfvertrouwen hebben of niet voldoende weerbaar zijn. Hier meer informatie
instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
De kracht van een compliment

Drs. T. de Vos van der Hoeven - september 2004

Ieder mens krijgt graag waardering uit zijn of haar omgeving. En voor kinderen is de waardering van hun ouders één van de belangrijkste dingen in hun leven. Complimenten geven een kind een enorm gevoel gewaardeerd te worden. Hierdoor gaan ze zich goed over zichzelf voelen en kunnen ze een positief zelfbeeld ontwikkelen.
Een goed compliment vertelt een kind welk gedrag gewaardeerd wordt en waarom het gedrag gewaardeerd wordt. Het beste is het wanneer een kind tenminste tien complimenten op een dag krijgt.

Van complimenten leert een kind enorm veel en het geven van complimenten leidt tot een heel positieve manier van opvoeden. Soms ontstaat er in de opvoeding een situatie waarin door moeilijk gedrag van het kind de ouders veel straffen en er weinig waardering voor het kind over blijft. Terwijl kinderen veel meer en gemakkelijker leren door middel van complimenten. Een straf leidt vaak tot verzet bij het kind. Een compliment stimuleert het kind vaker het gewenste gedrag te laten zien en geeft het kind een goed gevoel over zichzelf. Als ouder kunt u uw kind leren wat niet mag door middel van straf, maar u kunt het kind ook leren hoe het wel moet, door middel van complimenten. Dit betekent niet dat het kind dus nooit meer op zijn kop krijgt of nooit straf krijgt. Maar wel dat de complimenten en correcties in ieder geval in evenwicht zijn en het liefst dat het kind vaker een compliment krijgt dan en correctie of straf.
compliment goed gedaan
Complimenten zorgen ook voor een betere sfeer in huis en helpt ouders om het positieve gedrag van hun kind meer te zien. Wanneer ouders bewust gaan kijken op welke punten zij hun kind een compliment kunnen geven, ontdekken ze vaak dat het best veel dingen doet die gewenst gedrag zijn. Hierdoor overheerst het ongewenste gedrag minder en hebben ouders minder het gevoel steeds te moeten mopperen.

Een kind kan al met heel simpel gedrag een compliment verdienen. Bijvoorbeeld omdat het rustig zit te spelen, omdat het zonder zeuren het bord leeg eet, omdat het geen ruzie maakt met de andere kinderen in huis of omdat hij/zij op tijd thuis is.
Dit zijn misschien gedragingen waarbij ouders het gevoel hebben dat dit toch normaal gedrag is, wat het kind gewoon hoort te laten zien. Maar een compliment is snel gegeven en werkt zeer stimulerend. In het begin zal het mogelijk nog wat onwennig voelen een compliment te geven voor gedrag, dat je als ouder eigenlijk als niet meer dan normaal beschouwt. Maar al snel zullen ouders ervaren hoe positief hun kind reageert op deze kleine complimentjes en hoe de sfeer in huis er door verbetert. Het geven van complimenten zal steeds meer een vast onderdeel worden van de opvoedstijl van de ouders.

Kort samengevat is het geven van complimenten zo effectief omdat:

* Een compliment een kind helpt een positief zelfbeeld te krijgen en zelfvertrouwen geeft
* Een compliment het laten zien van gewenst gedrag motiveert
* Een compliment een kind leert dat het met gewenst gedrag positieve aandacht kan krijgen
* Een compliment zorgt voor een betere sfeer thuis
* Een compliment helpt ouders weer meer het positieve gedrag van hun kind te zien

Het geven van complimenten kan soms ook gecombineerd worden met een beloning. Maar dit is lang niet altijd nodig. Een compliment op zich is vaak al beloning voldoende voor een kind. Kinderen worden enorm graag gewaardeerd door hun ouders. En juist daarom is het geven van complimenten een heel gemakkelijke en voor zowel het kind als de ouders fijne manier van opvoeden en met elkaar omgaan.

Boeken, een spelletje en een kaartenset voor kinderen over complimenten. Voor meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com klik je op de titel:
- Pauwtje Pio geeft een pluim, Ruth Brillens (4 tot 6 jaar)
- De mooiste ster, Danielle Schothorst (5 tot 8 jaar)
- Elke dag een emmertje vol, van positieve aandacht word je gelukkig, Monique Baard (6 tot 9 jaar)
- Feedback is fantastisch, Een verhaal over omgaan met kritiek en complimenten, Julia Cook (7 tot 12 jaar)
- Complimentenspel, (spel, 4 tot 99 jaar)
- Okidootjes Veerkracht, positief denken én doen!, Lo van Beers (kaartenset, 8 jaar en ouder)


Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen of wilt u een persoonlijk advies, dan kunt u hier terecht: Vraag per e-mail of advies aan huis
Het zelfvertrouwen van kinderen neemt enorm toe door complimenten en ze krijgen er een positiever zelfbeeld door. Kinderen 'groeien' van complimenten.
Schermafbeelding 2023-09-14 om 12.50.18

Weerbaar en vol zelfvertrouwen is een werkboek voor kinderen tussen de acht en veertien jaar oud die weinig zelfvertrouwen hebben of niet voldoende weerbaar zijn. Hier meer informatie
Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden