Echt spel

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
puberboek over scheidende ouders en verliefdheid
Echt spel, Caja Cazemier, Ploegsma
(vanaf 13 jaar)

'Echt spel' gaat over Joppe en Roos, die elkaar leren kennen op de jeugdtheaterschool. Na de eerste les komt Roos thuis, waar haar ouders haar vertellen dat ze uit elkaar gaan. Roos heeft het moeilijk met de scheiding van haar ouders en verzet zich tegen de veranderingen. Maar langzaamaan went ze aan de situatie en worstelt ze vooral met haar schuldgevoel. Als ze bij de ene ouder is, heeft ze het gevoel de andere ouder in de steek te laten. Ook op de theaterschool praat Roos over de scheiding van haar ouders. Roos ontdekt dat Joppe's moeder is overleden, maar Joppe wil er niet zo over praten. De band tussen de twee groeit en Roos wordt verliefd op Joppe. Joppe vindt dit moeilijk en neemt meer afstand van haar. Lana, een meisje van theater, versiert hem en Joppe laat dit gebeuren. Pas wanneer Lana met hem naar bed wil, realiseert hij zich dat hij niet verliefd op haar is, maar op Roos. Nadat Joppe de rest van theatergroep heeft verteld over het overlijden van zijn moeder, gaan Roos en Joppe wandelen over het strand en krijgen ze verkering. Joppe vertelt over zijn oma die hem altijd helpt en over de nieuwe vriendin van zijn vader.

Wanneer Roos Joppe vertelt dat ze van hem houdt, schrikt Joppe hier erg van. Hij durft niet van Roos te houden, uit angst haar te verliezen en verbreekt de relatie. Samen met zijn vader bezoekt hij de begraafplaats van zijn moeder en hij merkt dat het fijn is gevoelens te delen. Roos praat ondertussen met haar moeder en merkt in dit gesprek dat ze gewend is geraakt aan de nieuwe gezinssituatie. Na de toneeluitvoering nodigt Joppe's oma Roos bij haar thuis uit en vertelt Joppe dat hij met Roos moet praten. Ze zegt dat hij niet moet weglopen voor liefde, enkel uit angst iemand kwijt te raken. Vanaf dat moment zijn Roos en Joppe weer samen.

"Echt spel" gaat over veel meer dan de scheiding van Roos' ouders. De scheiding is een onderdeel van het boek, maar het gaat vooral over twee jongeren die elkaar vinden in een fase van hun leven dat ze het beiden moeilijk hebben en verlies ervaren. Roos worstelt in het begin met de scheiding, maar als deze redelijk soepel blijkt te verlopen en haar ouders allebei vrij snel hun leven weer oppakken, gaat het weer beter met Roos. Haar ouders komen samen naar de uitvoering.
"Echt spel" is een echt puberboek, dat toch vooral gericht lijkt te zijn op meisjes, gezien het hoofdthema verliefdheid. Het leest lekker vlot en er zit veel vaart in het verhaal. Maar het gaat niet zo de diepte in, de beschrijvingen van de emoties blijven toch wat oppervlakkig. Maar dat lijkt wel te horen bij dit genre.

Tamar de Vos - van der Hoeven

Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:

Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden