Everyday vegan

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
everydayvagan
Everyday vegan- Ellen Charlotte Marie, Lannoo

Met 'Everyday vegan' wil de foodie en fotografe Ellen Charlotte Marie laten zien dat een plantaardig dieet, met een beetje inspanning en motivatie, goed haalbaar, lekker en veelzijdig kan zijn, ook voor kinderen. Die inspanning zit niet zozeer in het koken van de recepten zelf, maar vooral in de voorbereiding. Er worden heel wat ingrediënten gebruikt, die je niet zo een-twee-drie in de supermarkt zal kunnen vinden. En waarvan je misschien ook in eerste instantie niet meteen weet wat het is. Zo wordt gebruik gemaakt van amarant (een graan), lucuma (een natuurlijke zoetstof), agaragar (plantaardig bindmiddel) of aquafaba (vloeistof uit een blik kikkererwten). Het boek start dan ook met een lijst met ingrediënten, met een korte uitleg wat alles is. In een natuurvoedingswinkel/ speciaalzaak zullen deze ingrediënten wel te vinden zijn. Bij alle recepten vind je pictogrammen die aangeven of deze glutenvrij zijn, natuurlijk/vegan, kidproof of natuurlijk zoet. Waarbij het 'kidproof' zijn natuurlijk subjectief is - zoveel kinderen, zoveel smaakvoorkeuren - dus probeer gerust ook een niet 'kidproof'recept uit met je kinderen.

wafel zoete aardappel
De recepten in 'Everyday vegan' zijn ingedeeld in drie hoofdstukken: een hoofdstuk met onbijtsuggesties 'goodmorning', een hoofdstuk met recepten voor 'lunch en dinner' en een hoofdstuk 'sweets'. Daarnaast wordt er een kort hoofdstuk besteed aan het zelf maken van kombucha (een gefermenteerd drankje van gezoete thee, azijnzuurbacteriën en gisten) en bevat het boek een "sugar free challenge", waarbij je uitgedaagd wordt 14 dagen lang geen toegevoegde suikers te eten.

De ontbijtrecepten variëren van vele verschillende wafels en pannenkoeken (met verrassende ingredIënten als zoete aardappel, pompoen, kikkererwten en zelfs houtskool), tot groentesapjes en granola's. Het merendeel van deze recepten zal kinderen zeker aanspreken. Bijna alle ontbijtrecepten zijn gemakkelijk te maken en bieden hierdoor veel mogelijkheid kinderen te laten helpen.

De recepten voor de lunch en het avondeten zijn (begrijpelijk) over het algemeen wat bewerkelijker, maar zeker niet moeilijk. Het is jammer dat niet vermeld wordt hoelang het bereiden van de verschillende recepten in beslag neemt. Dit zou het plannen binnen een druk gezin gemakkelijker maken, omdat je dan beter kan inschatten hoeveel tijd je nodig hebt om te koken. De recepten zijn gevarieerd en de mooie foto's nodigen zeker uit om aan de slag te gaan.
groenemacaroni
Het laatste hoofdstuk bevat recepten voor taartjes, koekjes en en andere zoete creaties. Dat bijna al deze recepten 'kidproof' zijn, zal niemand verbazen. Bij deze recepten wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke zoetstoffen.

'Everyday vegan' is een mooi, toegankelijk kookboek met een hoop recepten die kinderen zeker zullen waarderen. Het vraagt wel om een tripje naar de natuurvoedingsmiddel, maar wanneer je de benodigde ingrediënten eenmaal in huis hebt, zul je gemakkelijk aan de gang kunnen met de recepten. Bij flink wat recepten kunnen de kinderen ook helpen. Wanneer kinderen mogen helpen bij het bereiden, eten ze hetgeen op tafel komt vaak gemakkelijker en helpen in de keuken is ook leerzaam. Samen door het boek kijkend, zullen de kleurrijke foto's flink wat kinderen stimuleren om eens iets nieuws te willen proberen. Al met al dus een leuk kookboek om samen met je kinderen inspiratie op te doen om vegan te eten, of dat nu voor zo af en toe is of voor alle maaltijden.


Tamar de Vos - van der Hoeven

Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:
Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden