Feestmaand | Sinterklaas en Kerst

November en december zijn gezellige maar drukke maanden, die veel van kinderen vragen. Voor sommige kinderen kan het allemaal net even te veel zijn.
Opvoeden-met-plezier-boek

Opvoeden met plezier beantwoordt de 48 meestgestelde opvoedkundige vragen over kinderen van 0 tot 7 jaar. Ouders kunnen hiermee op een positieve manier bijsturen bij de problemen en vragen waar ze in de dagelijkse opvoeding tegenaan lopen. Hier meer informatie
instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
Feestmaand

Drs. Tamar de Vos - van der Hoeven - december 2013

Met de aankomst van Sinterklaas begint voor veel kinderen weer een leuke, maar ook drukke en spannende periode. Veel kinderen hebben dan net Sint Maarten of Halloween gevierd. Meteen daarop volgt het Sinterklaasfeest en Sint heeft het land nog niet verlaten of er hangen overal al kerstballen en prachtige lichtjes.
Kinderen genieten enorm van al deze feestelijkheden. Maar soms wordt het ze ook allemaal een beetje te veel. Vooral kinderen die wat gevoeliger zijn voor prikkels om zich heen, kunnen door alle drukte rondom deze feestdagen wat overbelast raken. Helemaal wanneer de ouders ook erg druk zijn met inkopen doen, versiering regelen, feestjes plannen etcetera.

Op school zijn er veel activiteiten rond Sinterklaas en ook Kerst wordt meestal uitgebreid gevierd. Op de sportclub of hobby-vereniging komt Sinterklaas vaak ook nog langs en veel kinderen hebben ook nog eens Sinterklaas of Kerstfeest van de werkgever van één of beide ouders. Het is eerder norm dan uitzondering dat kinderen in de dagen rondom vijf december drie/ vier of meer keer Sinterklaasfeest vieren. Bij kinderen van gescheiden ouders komt daar vaak nog een keer extra bij omdat beide ouders toch graag met hun kind Sinterklaas willen vieren.
Dezelfde situatie herhaalt zich daarna weer met Kerst, ook dan zijn er weer veel verschillende feestjes. En dat kan voor een hoop stress en onrust zorgen.
sinterklaas chocoladeletter pepernoot
Hoe voorkom je onrust?

Door alle activiteiten en feestelijkheden lopen veel dagen anders dan de rest van het jaar. Kinderen en dan vooral zij die gevoelig zijn voor alle prikkels om zich heen, kunnen hierdoor het overzicht een beetje kwijt raken. Ze weten niet meer goed wat wanneer gaat gebeuren en dat zorgt voor onrust en onzekerheid.
Het is dan ook sterk aan te raden juist in deze onrustige periode er wat extra op te letten dat de gewone dagelijkse structuur zoveel mogelijk intact blijft. Streef er naar de bedtijden hetzelfde te houden, zo veel mogelijk samen te eten en de normale dagindeling zo veel mogelijk intact te houden.
En probeer ook wat betreft de feestmomenten zoveel mogelijk duidelijkheid te verschaffen. Wees duidelijk wanneer je kind de schoen mag zetten, wanneer er Sinterklaasfeest gevierd gaat worden, bij wie er Kerst gevierd gaat worden en wat je kind van deze dagen mag verwachten. Waak er hierbij voor dat het niet te druk wordt. Soms moet je besluiten om een of meer feestjes te laten schieten, om zo de overgebleven feestjes leuk te houden.
Een kalender waarop met plaatjes aangegeven staat wat op welke dag gaat gebeuren, kan voor veel duidelijkheid zorgen. Zo kan je kind met een knijper bijhouden welke dag het is en zien hoeveel dagen nog voordat er weer schoen gezet mag worden, Sint op school komt of het Kerstfeest bij de voetbalvereniging is.

Veel ouders willen hun kind graag verrassen en dus niet te veel vertellen over wat er komen gaat. Maar niet alle kinderen willen verrast worden. Voor een flinke groep kinderen is het prettiger een beetje te weten wat ze kunnen verwachten. En als dat betekent dat je ook al een tipje van de sluier moet oplichten wat betreft de cadeautjes die je kind kan verwachten of met betrekking tot het geheim van Sinterklaas, dan is dat zo. Het gaat uiteindelijk om de gezelligheid.
Want al lijkt Sinterklaas voor sommige kinderen vooral te draaien om de cadeaus, uiteindelijk herinneren ze zich toch vooral de gezelligheid. Vaak zie je ook dat (vooral wat jongere) kinderen wat overdondert zijn door alle cadeaus en na een paar cadeautjes eigenlijk wel weer klaar zijn met uitpakken. Het is dan ook aan te raden niet te groots uit te pakken. Kinderen zijn ook blij met kleinere cadeautjes en meer cadeaus maakt het feest niet automatisch leuker.
kerst met kleine kinderen
Het Sinterklaasfeest zul je, vooral wanneer je zoon/dochter nog niet het geheim van de Sint weet, zoveel mogelijk buiten hem/haar om willen regelen. Maar bij het voorbereiden van Kerst kun je je kind heel goed betrekken. Samen de boom versieren, een kerststukje of menu-kaartjes maken, de kamer versieren, de meeste kinderen genieten hier erg van. En door ze te betrekken bij de voorbereidingen, krijgt je kind ook wat meer grip op wat er allemaal gebeurt. Tijdens het versieren en voorbereiden kun je wat praten met je kind en vertellen wat er allemaal gaat gebeuren met de kerstdagen.
Wanneer je veel bezoek verwacht of veel buiten de deur bent (bij familie of uit eten) met Kerst, kan het fijn zijn om de ochtenden met het kerstontbijt in kleine kring thuis door te brengen. Zo is er toch een rustmoment in deze drukke dagen.

Plan de festiviteiten rond kerst ook goed en hou daarbij er goed rekening mee wat je kind aankan. Uitgebreid eten met de hele familie kan heel gezellig zijn, maar het moet wel ook leuk blijven voor je kind. Twee uur aan tafel moeten zitten is voor de meeste kinderen gewoon niet leuk. Door hier rekening mee te houden en wat speelgoed voor aan tafel mee te nemen en ook regelmatig toe te staan dat de kinderen van tafel gaan, hou je het een stuk gezelliger. Met jonge kinderen is een brunch misschien een beter idee dan een diner of kan een diner met een speciaal programma voor kinderen uitkomst brengen. Wanneer de kinderen het naar hun zin hebben, zit je als ouder ook veel meer ontspannen. Ook wat eten betreft is dit niet het moment om van alles te verwachten van je kind. Die mooie ree-rug vind jij misschien zelf dan wel heel feestelijk, maar misschien wordt je kind wel veel blijer van gewoon patat met gehaktballetjes of kip. Proeven mag natuurlijk altijd, maar zorg er altijd voor dat er wel het een en ander is dat je kind in ieder geval wel lust.

Is het allemaal wat te veel voor mijn kind?

Het is niet altijd even duidelijk te merken dat je kind wat overprikkeld raakt door alle drukte in deze feestmaand. De eerste signalen bestaan vaak uit wat lastig gedrag (slecht luisteren, erg druk doen, moeite met concentreren, lopen uitdagen etc.), dat je vaak niet direct in verband zult brengen met spanning rond Sinterklaas en Kerst. Toch is het goed wanneer een toename in lastig gedrag in deze periode, een belletje bij je doet rinkelen. Meestal duidt dit er toch op dat je zoon/dochter het moeilijk heeft met alle feestelijke activiteiten. Deze spanning kan ontstaan door zorgen met betrekking tot de Sint, maar kan ook duiden op vermoeidheid en wat overbelasting. Het is goed om dan te kijken hoe je wat meer rust kunt inbouwen voor je kind door een activiteit te laten schieten, wat extra ontspanningsmogelijkheden voor je kind te bedenken of zorgen met betrekking tot de Sint weg te nemen. Door voor je kind te benoemen wat hem/ haar dwars zit, geef je vaak al wat rust, omdat kinderen zelf vaak ook niet precies weten waarom ze niet lekker in hun vel zitten. Door begrip te tonen voor de gevoelens van je kind en wat extra geduld te hebben, help je je kind zich weer beter te gaan voelen. Boosheid over ongewenst gedrag heeft meestal een averechts effect, dit draagt enkel bij aan hun gevoelens van onrust en spanning.

Als het je lukt om als ouder rust uit te stralen in deze drukke maand en je je kind het signaal kunt geven dat het draait om gezelligheid met elkaar (en niet om cadeaus, eten en veel feestjes), zul je samen met je kind(eren) een fijne feestmaand kunnen hebben.

Er zijn vele boeken over Sinterklaas en Kerst. Vaak vinden kinderen het leuk om in deze periode een paar van deze boeken te lezen/bekijken en zo mogelijkheid te krijgen te praten over deze leuke maar drukke tijd. HIer een kleine willekeurige greep uit het grote aanbod. Voor meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com klik je op de titel.

Sint:
-
Nijntje en Sinterklaas, Dick Bruna 1 tot 3 jaar)
- Noortje zet haar schoentje, Annemarie van der Heijden (1 tot 3 jaar)
- Jip en Janneke - Sinterklaas komt!, Annie M.G. Schmidt (3 tot 7 jaar)
- Saar en de Sint, Pauline Oud (3 tot 6 jaar)
- Dag, Sinterklaasje, Jacques Vriens (3 tot 6 jaar)
- Boer Boris, een paard voor Sinterklaas, Ted van Lieshout (4 tot 7 jaar)
- De kleren van Sinterklaas, Paul Biegel (4 tot 7 jaar)
- Het grote Sinterklaasgeheim, Kees Lintermans (als je het geheim van Sinterklaas wilt vertellen)
Kerst
- Kerstmis, Dick Bruna (1 tot 4 jaar)
- Kas en Saar vieren kerst, Pauline Oud (2 tot 4 jaar)
- Kerstmis met Boer Boris, Ted van Lieshout (3 tot 6 jaar)
- Kerstfeest met Kikker, Max Velthuijs (3 tot 6 jaar)
- O, dennenboom, Jacques Vriens (4 tot 7 jaar)
- Kerstmis in de stal, Astrid Lindgren (4 tot 7 jaar)
- Kerstmis in Bolderburen, Astrid Lindgren (4 tot 8 jaar)


Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen of wilt u een persoonlijk advies, dan kunt u hier terecht: Stel uw vraag of advies aan huisFoto: Yoshimi


November en december zijn gezellige maar drukke maanden, die veel van kinderen vragen. Voor sommige kinderen kan het allemaal net even te veel zijn.
Opvoeden-met-plezier-boek

Opvoeden met plezier beantwoordt de 48 meestgestelde opvoedkundige vragen over kinderen van 0 tot 7 jaar. Ouders kunnen hiermee op een positieve manier bijsturen bij de problemen en vragen waar ze in de dagelijkse opvoeding tegenaan lopen. Hier meer informatie
Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden