Flamingo

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
flamingo recensie
Flamingo, Kim Crabeels en Marije Tolman, Lannoo
(vanaf ± 5 jaar)

Flamingo is goed in alles, hij wint alle wedstrijden en de andere vogels kijken tegen hem op. Tot die noodlottige dag dat hij uit de lucht valt en zijn poot niet meer te 'fiksen' is. En dan wordt het stil. Flamingo voelt zich nutteloos en zijn vrienden Pinguïn, Dodo en Reiger zijn nergens te bekennen. Alleen duizendpoot komt bij hem langs. Duizendpoot helpt Flamingo zien dat hij nog zoveel kan, door hem een beetje te plagen en uit te dagen. Hij motiveert Flamingo om verder te gaan met zijn leven, nieuwe uitdagingen aan te gaan en niet bij de pakken neer te zitten. Beschaamd zien de vrienden van Flamingo hoe verkeerd ze Flamingo hebben behandeld en vanaf dat moment zijn ze er weer voor hem zodat "Flamingo altijd zacht kan landen op een bed van veertjes en vrienden." Flamingo leert door te zetten ondanks een grote tegenslag en gelukkig krijgt hij daar uiteindelijk de steun van zijn vrienden bij.

Door het gebruik van humor, beeldspraak en veel fantasie wordt het verhaal heel toegankelijk gemaakt voor wat oudere kleuters. Voor peuters en jonge kleuters is de gekozen schrijfstijl nog iets te moeilijk vrees ik en ook de boodschap van het boek zal hun nog weinig zeggen. De kleurige illustraties zijn een zeer duidelijke aanvulling op de tekst. Op de paginagrote prenten zijn duidelijk de verschillende emoties van Flamingo te herkennen. Tolman, die de illustraties verzorgde, maakt hierbij gebruik van verschillende technieken en de bladverdeling en het kleurgebruik ondersteunen de boodschap van de illustraties.
Crabeels en Tolman weten op overtuigende en toegankelijke wijze een moeilijk thema voor kleuters, omgaan met tegenslagen, op luchtige wijze en met humor over te brengen.

Tamar de Vos - van der Hoeven
Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden