Francien, laat je tieten nog eens zien

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
boek over sexting en de gevolgen
Francien laat je tieten nog eens zien, Francien Regelink, Kosmos Uitgevers

In 'Francien laat je tieten nog eens zien' beschrijft Francien Regelink (28), hoe zij als vijftienjarige een foto van haar blote borsten stuurde aan de jongen die zij leuk vond. Na enige tijd ontdekt ze dat de foto via e-mail verspreid is onder haar medeleerlingen. Kort daarna hangen er overal in de school afdrukken van haar foto. Francien heeft niet haar gezicht op de foto gezet, maar door het randje van haar kleding wordt ze toch herkent. Vrienden van de jongen aan wie zij de foto stuurde, roepen haar na: "Francien, laat je tieten nog eens zien.". Francien voelt zich enorm ellendig, maar besluit het gebeurde niet te delen met haar ouders. De school doet weinig met het incident. Zij vragen Francien of zij het meisje van de foto is, maar als ze dit ontkent, laat de school het er verder bij. Francien maakt hierna een moeilijke tijd door, waarin ze niet echt zichzelf durft te zijn. Ze wordt verliefd op een andere jongen, maar de relatie met dit vriendje wordt, onder alle aandacht voor haar foto, steeds moeilijker en loopt uiteindelijk stuk. Francien durft uiteindelijk niet naar het examenfeest te gaan. Eenmaal op haar vervolgopleiding en met een nieuwe vriend, merkt Francien dat ze weer steeds meer zichzelf durft te zijn en dat ze het gebeurde wat achter zich kan gaan laten. Francien realiseert zich inmiddels heel goed dat haar sexting-incident zich voordeed in de tijd vóór Insta, Facebook en Twitter en dat de impact van het besluit een foto van haar borsten te versturen, nu nog vele malen groter had kunnen zijn.
Francien besluit haar verhaal in een boek te beschrijven, maar slaagt hier in eerste instantie niet in. Wanneer ze een artikel in het Parool leest over sexting, zoekt ze contact met de journalist van dit artikel. Zo komt ze in contact met de redactie van Nieuwsuur die graag een item over sexting wil maken. Wanneer dit item uiteindelijk niet uitgezonden wordt en hierdoor niet de aandacht krijgt waarop Francien hoopte, besluit ze op haar eigen blog (GirlsLove2Run.com) een brief te schrijven aan de jongen die haar foto verspreidde. Zo wil ze setxing een beter bespreekbaar item maken en jongeren de adviezen geven die zij in het verleden zo graag had gehad. Alle reacties die ze krijgt op haar brief, zetten haar er toe aan toch haar boek te schrijven.

'Francien laat je tieten nog eens zien' is een toegankelijk geschreven boek. Het zal de doelgroep waarvoor het boek bedoeld is: jongeren, zeker aanspreken. Met humor en relativeringsvermogen biedt Francien de lezer een kijkje in deze moeilijke periode in haar leven, zonder iemand te veroordelen. Het boek zal adolescenten helpen zien wat de gevolgen kunnen zijn van het versturen van een naaktfoto. Het boek kan ook ouders van pubers en leerkrachten een goed inzicht geven wat sexting voor gevolgen kan hebben, wanneer de foto verspreid wordt. Voor een ieder die op wat voor manier dan ook in aanraking kan komen met sexting een aanrader om eens te lezen. Vooral ook omdat Francien aan het einde van haar boek een duidelijke boodschap geeft: "Het komt goed."


Tamar de Vos - van der HoevenMeer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:
Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden