Gebroken nachten

De meeste ouders krijgen er vroeger of later mee te maken, gebroken nachten. Omdat hun kindje de nacht nog niet doorslaapt, door nachtvoedingen of omdat hun dwarse peutertje moeite heeft met alleen slapen. Gebroken nachten kunnen een enorm effect hebben op je welbevinden.



Opvoeden-met-plezier-boek

Opvoeden met plezier beantwoordt de 48 meestgestelde opvoedkundige vragen over kinderen van 0 tot 7 jaar. Ouders kunnen hiermee op een positieve manier bijsturen bij de problemen en vragen waar ze in de dagelijkse opvoeding tegenaan lopen. Hier meer informatie
instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
Gebroken nachten

Drs. Tamar de Vos - van der Hoeven - april 2024
Slaaptekort is een van de meest gehoorde klachten bij jonge ouders. De meeste baby's slapen de eerste maanden nog niet de hele nacht door. Nachtvoedingen, natte luiers, doorkomende tandjes en opkomende verlatingsangst kunnen voor onrustige nachten zorgen. En wanneer het slapen dan eindelijk goed lijkt te gaan, kunnen angsten, nachtmerries of de dwarse peuterfase weer roet in het eten gooien.
baby slapen buik
Wanneer we kijken naar de hoeveelheid slaap die ouders krijgen, dan zien we dat zij na de geboorte van hun kindje een uur aan slaap inleveren. Daar komt nog bij dat prille moeders ook lichter slapen. Gedeeltelijk komt dit doordat ze meer alert zijn op de geluiden die hun baby maakt. Maar er speelt ook een lichamelijke oorzaak mee. Na de bevalling daalt de hoeveelheid progesteron en oestrogeen. Beide hormonen helpen je beter en dieper te slapen. Door de daling in deze hormonen na de bevalling hebben veel vrouwen moeite met het inslapen en doorslapen. Ook wanneer hun zoontje of dochtertje wel slaapt, lukt het niet altijd te slapen.

Hoe kun je omgaan met gebroken nachten?

Het mooiste is het natuurlijk wanneer het lukt je kindje beter te laten slapen. Slaapt je kind beter, dan zal jij ook weer snel een betere nachtrust hebben. Maar vooral bij baby's is dit over het algemeen een utopie, uitzonderingen daargelaten. Jonge baby's slapen vaak niet langer dan een uur of twee/drie achter elkaar, of het nu dag of nacht is. Ze hebben meestal ook nog nachtvoedingen nodig en zoeken nog erg de geborgenheid bij hun ouders.
Maar ook wanneer de gebroken nachten zich voordoen in de peuterfase, zijn deze over het algemeen niet zo een-twee-drie opgelost. In de tussentijd zul je als ouder dus een manier moeten vinden om zo goed mogelijk om te gaan met de gebroken nachten.

Wanneer je erg moe bent, kun je op zoek gaan naar andere momenten om te slapen. Het is logisch dat je na een dag met je kindje, wat tijd voor jezelf of met je partner wilt wanneer je je zoontje/ dochtertje in bed gelegd hebt. Toch kan het een goed idee zijn om bijtijds naar bed te gaan. Zo kan je de eerste uren dat je baby nog slaapt, ook wat extra slaap pakken. Overdag kan de verleiding groot zijn om op de momenten dat je kindje slaapt, alle klusjes die blijven liggen te gaan doen. Realiseer je dan dat je meer zult kunnen doen wanneer je uitgerust bent en gun jezelf wat rust of een dutje wanneer je baby slaapt.
Kinderen hebben baat bij een vast ritueel voor het slapen gaan. Maar jij als volwassene kunt hier ook baat bij hebben. Een vast ritueel helpt je lichaam tot rust te komen, je geeft je lichaam het signaal dat het tijd is om te gaan slapen.

Hulp vragen

Wanneer je er niet alleen voor staat, kun je ook met je partner afspreken dat jullie er 's nachts om de beurt een nachtje uit gaan. Wanneer je borstvoeding geeft is dat wel wat lastiger. Je kunt dan overwegen gekolfde melk te geven, maar vaak loop je ertegenaan dat je dan eigenlijk 's nachts moet kolven. Daar win je dan dus niets mee. Je kunt in dat geval afspreken dat je partner er uit gaat om jullie baby uit bed te halen en te verschonen. Zo kan jij in bed blijven en is de kans dat je weer snel in slaap valt groter. Je kunt elkaar ook regelmatig een ochtend uitslapen gunnen, waarbij de ander de zorg even op zich neemt.
ouder moe slaapgerek
Wat hulp van buitenaf kan ook rust brengen. Kijk zelf welke hulp voor jou het meest welkom is. Misschien vind je het fijn wanneer iemand een paar uurtjes voor jouw kindje wil zorgen zodat je even kunt slapen of even wat kunt ontspannen met wat tijd voor jezelf. Wanneer je erg vermoeid bent, kan er ook eventueel eens een oppas voor een nachtje komen of kan je kindje een nachtje 'uit logeren' gaan (als dat lukt met voeding en je je daar goed bij voelt) Maar het kan ook dat je het fijner vindt wanneer iemand even voor je stofzuigt of een was weg vouwt, zodat de klusjes die blijven liggen toch gedaan worden. Ook dat geeft rust

Hoe je tegen je slaapgebrek aankijkt, kan ook invloed hebben op hoe je je er bij voelt. Het kan helpen om de situatie even te accepteren zoals deze is. Door je er bij neer te leggen, maak je ruimte voor jezelf om tot rust te komen en manieren te vinden om er voor nu mee om te gaan. Het voelt misschien niet zo, maar de geruststelling 'het is een fase' gaat echt op. Er komt een moment dat je weer beter zult slapen. En voor nu zal je dan misschien wat dingen even moeten loslaten. Je kunt dan denken aan iets minder sociale contacten, je eisen wat betreft de taken in huis wat bijstellen of kijken of je misschien wat extra verlofdagen kunt krijgen. Natuurlijk wil je je werk, vrienden en huis niet verwaarlozen, maar als je oververmoeid bent, zal je je hier toch ook niet echt voor kunnen inzetten. Doe vooral dat wat het beste voelt voor jou.
samen slapen moe
Je kindje bij je nemen

Wanneer je merkt dat je kindje beter slaapt wanneer hij/ zij bij je op de kamer mag slapen, dan is dat prima. Vooral de eerste zes maanden slapen baby's vaak beter wanneer de ouders in de buurt zijn. En voor jou kan het troosten en voeden in de nacht net even wat minder belastend zijn, wanneer je alleen maar naar het bedje naast jouw bed hoeft te reiken in plaats van er helemaal uit te moeten naar een andere kamer. Alles in de avond al klaar leggen voor de nacht, draagt er ook aan bij dat je zo snel mogelijk weer verder kunt slapen, nadat je baby verschoond of gevoed moest worden.
En doe het liefste zo min mogelijk licht aan, dat maakt jou en je kindje alleen maar extra wakker. Oranje getint licht zorgt er het minste voor dat je heel er wakker wordt.
Probeer ook zo min mogelijk op de klok te kijken of te berekenen hoe lang je al wakker bent of hoeveel slaapt je misloopt. Je helpt jezelf hier niet mee.

Te weinig slaap heeft een flink effect op je lichaam. Het is dan ook belangrijk dat je goed voor je lichaam zorgt. Eet gezond, beweeg zoveel je kan en ga regelmatig naar buiten. Let ook op wat en hoeveel je drinkt. Door ten minste anderhalve liter per dag te drinken, help je je lichaam beter om te gaan met de vermoeidheid. Koffie kan misschien een goed plan lijken om wakker te blijven, maar dat is het eigenlijk niet. Koffie geeft een korte boost, maar al snel volgt hierop een dip, waarin je je enkel vermoeider voelt. Water en (kruiden)thee zijn betere alternatieven. Wanneer je goed voor je lijf zorgt, zal je beter met een te kort aan slaap om kunnen gaan.

Praat erover

Je kunt ook flink gefrustreerd raken van een te kort aan slaap. Geef hier zo af en toe uiting aan. Praat met de mensen om je heen over je vermoeidheid. Praten lucht op en het geeft de mensen om je heen de kans om je hulp aan te bieden. Wanneer zij niet weten dat je erg moe bent, kunnen ze je ook niet helpen. Praat er dus over!




Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen of wilt u een persoonlijk advies, dan kunt u hier terecht: Stel uw vraag of advies aan huis









De meeste ouders krijgen er vroeger of later mee te maken, gebroken nachten. Omdat hun kindje de nacht nog niet doorslaapt, door nachtvoedingen of omdat hun dwarse peutertje moeite heeft met alleen slapen. Gebroken nachten kunnen een enorm effect hebben op je welbevinden.



Opvoeden-met-plezier-boek

Opvoeden met plezier beantwoordt de 48 meestgestelde opvoedkundige vragen over kinderen van 0 tot 7 jaar. Ouders kunnen hiermee op een positieve manier bijsturen bij de problemen en vragen waar ze in de dagelijkse opvoeding tegenaan lopen. Hier meer informatie
Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden