Gelukkig gescheiden

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
prentenboek over scheiding
Gelukkig gescheiden, Liesbeth Geerts, Uitgeverij Betelgeuze.

Prentenboek over twee zusjes, Roos en Lot wiens ouders steeds ruzie maken. Dit boek gaat vooral over wat er vooraf gaat aan een scheiding. De ouders van Lot en Roos maken vaak ruzie. Roos en Lot vinden dit erg vervelend. Ze zoeken troost bij elkaar en bij hun knuffels, Big en Muis. Ook verstoppen ze zich in de wasmand wanneer hun ouders tegen elkaar schreeuwen en moeten huilen. Dan vertellen hun ouders dat ze gaan scheiden. Het boek eindigt met het weggaan van hun vader. En dan is er geen ruzie in huis en is er rust. Lot en Roos zijn verdrietig en gelukkig tegelijkertijd. Hun ouders zijn ‘gelukkig gescheiden’
De kleurrijke illustraties in het boek ondersteunen de tekst.

Het boek eindigt vrij abrupt met het weggaan van de vader waardoor de gevoelens van zowel blijdschap (omdat de ruzies voor bij zijn) als ook verdriet (door het weggaan van de vader) mogelijk niet helemaal goed in te voelen en te begrijpen zijn voor jonge kinderen. Ik denk dat nog een of twee pagina’s over hoe het na de scheiding is en hoe de meisjes contact houden met de vader het boek een meerwaarde had kunnen geven.

Het boek concentreert zich vooral op hoe het voor kinderen is om ouders te hebben die veel ruzie maken, welke gevoelens kinderen hierbij hebben en hoe een scheiding verdrietig kan zijn, maar toch ook wel fijn omdat er dan geen ruzie meer is. Niet ieder kind zal een scheiding zo ervaren, helaas ook omdat voor flink wat kinderen de ruzie niet stopt na de scheiding.

Zo hier en daar is het boek voor jonge kinderen in mijn ogen wat onduidelijk. Zo moeten de ouders van Lot en Roos veel regelen en “moeten ze ook allerlei papieren verzamelen” Een jong kind zal niet begrijpen wat hiermee bedoelt wordt en jonge kinderen hoeven ook niets met wat er allemaal geregeld moet worden om te kunnen scheiden.
De verschillende emoties van kinderen in deze situatie worden besproken, maar voor mij ging het boek niet echt leven.
Het boek kan gebruikt worden om te lezen met kinderen die geconfronteerd worden met ouders die gaan scheiden. Het kan een aanzet zijn tot een gesprek met het kind over de verschillende emoties die het zelf ervaart in de scheidingssituatie.

Tamar de Vos - van der Hoeven

Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:
Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden