Het grote boek van mij

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
het grote boek van mij
Het grote boek van mij, Marjan Gerarts en Julie Vangeel, Lannoo (9 tot ±15 jaar)

"Het grote boek van mij' is een boek vol opdrachten en tips voor kinderen om zichzelf beter te leren kennen. Marjan Gerarts is een Belgische kinderpsychologe (gespecialiseerd in begeleiding van kinderen nadat zij nare ervaringen hebben gehad). De vele opdrachten in het boek helpen kinderen zichzelf te leren kennen en te waarderen.

Het boek is ingedeeld in drie delen: 'Ik en mezelf', 'Ik en de ander' en 'ik en de wereld'. In het eerste deel wordt vooral gefocust op je kind helpen zichzelf te leren kennen met opdrachten als 'een slinger met jouw krachten maken', 'een brief aan jezelf schrijven met al jouw positieve kenmerken', 'jezelf overdrijven tot superheld' of 'een pot maken met complimentjes die je ontvangt' In het tweede deel wordt meer gekeken naar het contact met de mensen direct om je kind heen. Opdrachten als 'schrijf je eigen handleiding', 'observeer iemand om deze persoon beter te leren begrijpen', 'tast je eigen grenzen af', 'val en laat je opvangen' of 'samen met vrienden/ familie zoeken naar wat jou uniek maakt en waarin jullie juist op elkaar lijken', leren je kind te kijken naar zijn/ haar verbinding met de mensen om zich heen. In het laatste hoofdstuk wordt dit nog wat breder getrokken, naar de connectie met de wereld om zich heen.
ontdekkingsreis naar jezelf
Een geurenbingo, geluiden nabootsen, materialen verzamelen die verschillend voelen, spelen met de vier elementen, deze activiteiten prikkelen de zintuigen van je kind en zijn/ haar bewustzijn van de wereld om zich heen. En die wereld kan soms best eng zijn voor een kind (en voor volwassenen). Met opdrachten als 'verander de wereld een klein beetje', 'maak een prikkelvrij plekje voor jezelf' en 'zoek de helpers in nare situaties waarover je hoort', leert je kind zien dat hij/zij meer invloed heeft dan hij/ zij misschien denkt.

"Het grote boek van mij' is een ontzettend leuk en creatief boek dat kinderen uitdaagt aan de slag te gaan met hun zelfbeeld en ze helpt inzicht te krijgen in wat hen bijzonder en uniek maakt. De creatieve, kleurige illustraties van Julie Vangeel zijn een mooie aanvulling op de opdrachten. Het taalgebruik, de tips en de opdrachten zijn niet altijd eenvoudig en het boek lijkt dan ook het meest geschikt voor kinderen vanaf een jaar of tien. Ook pubers zullen nog veel plezier beleven aan het boek en de opdrachten. Kinderen kunnen prima zelf aan de slag met het boek, maar zo hier en daar zal de ondersteuning van een volwassene zeker welkom zijn. Daarnaast kan het ook gewoon heel leuk en leerzaam zijn om samen met je kind aan de slag te gaan met de opdrachten.


Tamar de Vos - van der Hoeven

Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:


Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden