Guusjes geheim

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
leesboek voor kinderen over seksueel misbruik
Guusjes geheim, Netty van Kaathoven, Nino/ Uitgeverij SWP

'Guusjes geheim', een boek over seksueel misbruik voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar, bestaat uit twee delen. Een verhaal en een gedeelte met interviews en feitelijke informatie. In het verhaal vertelt Jord over zijn vriendschap met Guusje. Zij is zijn beste vriendin en eigenlijk is Jord verliefd op haar. Jord merkt dat Guusje steeds vaker 'raar' doet, ze sluit zich steeds meer af en kan onverwachts erg boos worden. Op een dag is Guusje zoek. Jord denkt te weten waar ze is, maar hij heeft Guusje beloofd niemand te vertellen over de hut die ze hebben. Jord gaat Guusje zoeken en vindt haar gelukkig. Eenmaal bij Jord thuis kan Guusje niet anders dan vertellen waarom ze van huis is weggelopen. Ze vertelt hoe haar stiefvader foto's van haar gemaakt heeft en haar misbruikt onder het dreigement haar moeder in de steek te laten of foto's van haar op internet te zetten. Ook heeft hij haar verteld dat ze iets terug moet doen voor de cadeaus die hij voor haar heeft gekocht. Er wordt aangifte gedaan, Guusje's stiefvader slaat op de vlucht, maar wordt snel opgepakt. Hij blijkt in het verleden meer meisjes misbruikt te hebben en daarvoor ook in de gevangenis gezeten te hebben. De foto's van Guusje blijken over de hele wereld gestuurd te zijn, iets waar weinig meer aan te doen is. Ze pakt haar leven weer op met behulp van haar moeder (die het er erg moeilijk mee heeft dat ze niet gezien heeft wat er gebeurde), Jord, Jords moeder en een therapeute die Guusje helpt bij het verwerken van wat er gebeurd is.
In het tweede gedeelte van het boek vertellen drie meisjes wat hun of een vriendin is overkomen en worden een flink aantal vragen over seksueel misbruik beantwoord.

Netty van Kaathoven weet op invoelende en geloofwaardige wijze het moeilijke verhaal van Guusje te vertellen. Dit boek kan kinderen die zelf misbruikt zijn of die in hun omgeving iemand kennen die misbruikt is ondersteuning en informatie bieden. Door de verhaalvorm is het een makkelijk te lezen boek voor zo'n zwaar onderwerp, waarbij ik ouders en opvoeders zeker wel aanraad te praten over het boek, omdat het evengoed een moeilijk thema blijft.

Tamar de Vos - van der Hoeven

Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:
Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden