Herinneringstas

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
boek in tas voor bij verlies, rouw
Herinneringstas, Judith van Beek, Janine Lehman, Mijn tas en ik

Het verlies van een dierbare is een enorm ingrijpende gebeurtenis in het leven van een kind. De herinneringstas is bedoeld om kinderen te ondersteunen in deze zeer moeilijke periode. De herinneringstas bestaat uit een doe- en bewaarboek, waarin kinderen kunnen tekenen, knutselen, schrijven en spelletjes spelen. Kinderen worden zo uitgenodigd op verschillende manieren uiting te geven aan hun vaak verwarrende en overweldigende gevoelens rond dit verlies en mooie herinneringen op te schrijven. Het boek zit met flappen in een soort stoffen tas gestoken, waardoor ook andere dingen die te maken hebben met het verlies of de overleden persoon, bij het boek in de tas bewaard kunnen worden.
In de herinneringstas vind je het doe- en bewaarboek, een dagboekje, een gevoelsspel, een knutselplaat om een monumentje te maken en een klein plat knuffeltje.

In het boek is veel ruimte om te schrijven over de overledene, wat er gebeurd is, het afscheid, mooie herinneringen en gevoelens rond het overlijden. Het kind wordt ook uitgenodigd een brief te schrijven aan de overledene.
Omdat flink wat opdrachten in het boek bestaan uit schrijfopdrachten, moet het kind wel goed kunnen schrijven. Naast de schrijfopdrachten staan er ook verschillende doe-opdrachten in het boek, zoals het maken van een knuffel van kleding van de overledene (hierbij zal hulp van een ouder nodig zijn), het knutselen van een monumentje met een foto, een gevoelsspel en een memory-spel.

De herinneringstas zal kinderen helpen uiting te geven aan hun gevoelens na het verlies van een dierbare. Welke opdrachten het kind aanspreken zal verschillen per kind. Een enkele opdracht of vooral de uitvoering ervan sprak mij minder aan, maar dat zal zeker persoonlijk zijn. En het boek biedt voldoende ruimte om een opdracht gewoon wat anders uit te voeren. Zo vind ik het idee van een monumentje knutselen mooi, maar de uitvoering in het boek met een bouwplaat spreekt mij niet aan. Ik zou hier kiezen voor een meer persoonlijke uitvoering, waarbij het kind echt zelf het monumentje samen stelt.
Omdat er veel verschillende opdrachten in het boek staan, kunnen kinderen goed kiezen voor die opdrachten die het beste bij hun passen.

Tamar de Vos - van der Hoeven

Bestellen of meer informatie?
Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden