Pap, mag ik een hond?
Drs. Tamar de Vos - van der Hoeven - december 2012
Dieren hebben een grote aantrekkingskracht op kinderen. Maar weinig kinderen gaan niet met plezier naar de dierentuin, zijn niet vertederd door een jong poesje of worden niet aangetrokken door die schattige konijntjes op de kinderboerderij. Veel kinderen vragen dan ook vroeger of later om een huisdier.
Drs. Tamar de Vos - van der Hoeven - december 2012
Dieren hebben een grote aantrekkingskracht op kinderen. Maar weinig kinderen gaan niet met plezier naar de dierentuin, zijn niet vertederd door een jong poesje of worden niet aangetrokken door die schattige konijntjes op de kinderboerderij. Veel kinderen vragen dan ook vroeger of later om een huisdier.
Een dier hebben gaat samen met bepaalde verantwoordelijkheden en menig kind verkijkt zich hier toch een beetje op. Met die schattige puppy in handen beloven ze echt twee van de vier keer uitlaten op zich te nemen. Maar eenmaal thuis valt dat toch tegen. Want het is rotweer, er staan vriendjes op de stoep of het huiswerk moet ook nog gemaakt. En dan loop je toch weer als ouder op straat met die hond die je kind zo graag wilde.
Het aanschaffen van een huisdier moet dan ook niet in een impuls gedaan worden. En het is goed om je als ouder te realiseren dat jij altijd degene blijft die verantwoordelijk is voor het huisdier. Welke beloftes er ook gedaan worden door het kind.
Wanneer je kind om een huisdier vraagt en je staat hier als ouder voor open, dan is het allereerst goed om te kijken of jij en je kind de tijd en mogelijkheid hebben om voor het dier te zorgen (b.v. de hond ook tussen de middag uitlaten). Ook moet bekeken worden of de leefomgeving geschikt is voor een dier (b.v. katten leven liever niet in een flat), of de kosten van het dier betaald kunnen worden en of het kind oud genoeg is om een beetje de verantwoordelijkheid over het dier te kunnen dragen. Uiteraard kan je ook besluiten als gezin een huisdier te nemen en als ouders de zorg voor het dier op je te nemen.
Wanneer er besloten is dat er een huisdier mag komen, is het goed eens samen met je kind het een en ander op te zoeken over het huisdier. Wanneer een kind zich niet realiseert dat een hamster overdag slaapt, kan zo'n beestje flink tegenvallen. En een kleine schattige puppy kan best uitgroeien tot een flinke hond. Door goed uit te zoeken wat voor dier het huisdier is dat het kind op het oog heeft - wat het beestje voor zorg nodig heeft, wat hij eet, wat voor hok nodig is, of het liever alleen is of samen met soortgenoten, hoe vaak het hok verschoond moet worden en of het dier uitgelaten moet worden etc.- kan een duidelijker beeld ontstaan van hoe het zal zijn om dit huisdier te hebben. Al blijft het voor een kind lastig om een realistisch beeld te krijgen, zeker wanneer ze zo'n schattig beestje voor ogen hebben. Het is altijd goed om er rekening mee te houden dat het best een beetje kan tegenvallen wanneer het dier er eenmaal is en dat je dan als ouder de zorg voor het huisdier toch ook een beetje op je zal moeten nemen. Want het diertje maar weer wegdoen omdat het tegenvalt is natuurlijk wel erg het verkeerde voorbeeld geven. Beter is het dan die zorg wat van het kind over te nemen, maar het wel te blijven betrekken bij de zorg voor het dier. Zo leert het kind dat de keuze voor een huisdier niet vrijblijvend is en dat je er verantwoordelijk voor bent.
Natuurlijk is het grootste deel van de kinderen gelukkig wel gewoon blij met hun huisdier. Kinderen kunnen een enorm sterke band opbouwen met een dier en het hebben ervan kan kinderen veel leren. In de eerste plaats leert het kinderen enorm veel over verantwoordelijkheid nemen. Het kind is verantwoordelijk voor het welbevinden van het huisdier (waarbij je als ouder natuurlijk steeds in de achtergrond mede-verantwoordelijk bent).
Het verzorgen van een huisdier vraagt om discipline en een goed tijdsbesef, want het beestje moet op tijd eten krijgen en op tijd naar buiten gelaten worden of een schoon hok krijgen.
En het dier moet op een liefdevolle manier benaderd worden. Vooral jongere kinderen hebben er soms moeite mee onderscheid te maken tussen een huisdier en een knuffeldier. Door kinderen te leren dat huisdieren gevoel hebben, waar je rekening mee moet houden, leer je ze veel op het gebied van empathie en je verplaatsen in anderen.
Naast het feit dat kinderen veel leren van het hebben van een huisdier, kan het dier op zijn beurt op het sociaal-emotionele vlak ook veel doen voor het kind. Een huisdier geeft onvoorwaardelijke liefde. Het is er altijd, veroordeelt je niet en vertelt je geheimen nooit door. Kinderen kunnen hierdoor veel steun ervaren van hun diertje. Onderzoek wijst uit dat kinderen met een huisdier ook meer zelfvertrouwen hebben.
Een huisdier kan ook een leuk speelkameraadje zijn. Kinderen kunnen veel energie kwijt in het spelen met hun dier. Vooral een hond kan wat dit betreft een goede keuze zijn. Het hebben van een beestje kan ook het contact met andere kinderen stimuleren. Samen kunnen kinderen de hond uitlaten, met de cavia's spelen of de kat aaien.
Sommige dieren kunnen ook dingen leren. Wanneer een kind zijn hond probeert te trainen, leert het hier zelf ook veel van, zoals geduld hebben, doorzetten en duidelijke commando's geven. Daarbij is het ook heel goed voor het zelfvertrouwen wanneer het lukt de hond iets te leren.
Onderzoek heeft uitgewezen dat het omgaan met een huisdier ook lichamelijk effect heeft op een kind. Tijdens het aaien van een dier gaan zowel de hartslag als de bloeddruk van het kind omlaag. Het omgaan met een dier zorgt voor ontspanning en eigenaren van huisdieren blijken gezonder te zijn.
Het hebben van een huisdier kan dus vele positieve kanten hebben. Soms zijn er helaas ook negatieve kanten aan. Zoals hier boven al benoemd kan de zorg die het dier vraagt flink tegenvallen. Het blijkt meer werk te zijn dan het kind gedacht had. Maar ook het dier zelf kan tegenvallen. Het kind kan de snel groeiende hond niet meer de baas, het konijn is toch wat schuw of de kat is het liefste buiten en weinig gediend van knuffels. Het gekozen dier moet ook een beetje aansluiten bij de leeftijd en capaciteiten van het kind. Zo kan een hamster er heel schattig uitzien, maar als klein nachtdiertje is het voor jonge kinderen eigenlijk niet zo'n geschikt huisdier. Een cavia die overdag wakker is en wat groter en steviger (en dus minder kwetsbaar) gebouwd is, is voor jonge kinderen dan een leuker beestje.
En sommige honden en katten gaan ook niet zo goed samen met kleine kinderen. Ze kunnen dan een krab of beet oplopen, zonder dat dit hoeft te betekenen dat het dier vals of onbetrouwbaar is. Peuters kunnen erg onvoorspelbaar zijn en weinig zachtzinnig met dieren omgaan en het dier hiermee bang maken.
Onverwachts kan ook een allergie de kop opsteken. Dan moet er toch een ander tehuis voor het huisdier gezocht worden en het afscheid kan dan zwaar vallen. Ook wanneer het diertje komt te overlijden kan dit tot groot verdriet leiden. Enerzijds is dat natuurlijk heel vervelend voor het kind. Anderzijds kan juist het verlies van een huisdier ook een goede manier zijn om voor het eerst in aanraking te komen met de dood en te leren over leven en dood.
Welk huisdier?
Veel kinderen hebben een zwak voor honden. Honden zijn speels, actief, leven lang, zijn goed af te richten en heel erg trouw aan hun baasje. Maar honden zijn ook erg afhankelijk van hun baasje, hebben veel zorg en aandacht nodig en zijn relatief ook duur. En honden hebben een consequente opvoeding nodig. Wanneer een hond niet goed opgevoed en begeleid wordt kan hij lastig worden en voor problemen gaan zorgen. Kinderen moeten goed leren hoe ze met hun hond moeten omgaan, want ook een kindvriendelijke hond wil nog weleens grommen of bijten wanneer hij zich in het nauw gedreven voelt.
Konijnen scoren ook goed bij kinderen. Ze zien er heel schattig en aaibaar uit. Maar konijnen zijn gevoelige dieren, die niet graag opgetild willen worden en graag rustig benaderd worden. Hierdoor zijn ze niet voor ieder kind geschikt. Wel houden konijnen van aaien. Konijnen zijn erg eenzaam wanneer ze alleen zijn en horen dus eigenlijk altijd tenminste met zijn tweeën gehouden te worden. Ze hebben een groot hok nodig en willen ook graag naar buiten, zodat ze voldoende bewegingsvrijheid krijgen. Konijnen hebben vrij veel zorg en aandacht nodig.
Knaagdieren (waar het konijn niet onder valt, al wordt dat vaak wel gedacht) hebben minder zorg nodig. Ze moeten eten krijgen en het hok moet verschoond. Hamsters slapen overdag en worden daardoor niet altijd leuk gevonden door jonge kinderen. Hamsters zijn het liefst in hun eentje, wanneer je er twee in een hok plaatst is de kans op vechten groot. Muizen of tamme ratten zijn wel graag met meerdere. Het zijn actieve levendige beestjes, waardoor kinderen ze vaak leuk vinden. Hun hok kan snel gaan stinken en moet dus wel vaak verschoond worden. Het hok van woestijnratten of Gerbils hoeft daarentegen maar weinig verschoond, omdat ze maar heel weinig plassen. Gerbils zijn graag met zijn tweeën en overdag wakker.
Cavia's zijn gemakkelijke diertjes voor jonge kinderen, ze willen graag aandacht, hebben er geen moeite mee opgetild te worden en zijn makkelijker te hanteren voor kleinere kinderen dan de kleinere knaagdieren.
Vogeltjes worden ook leuk gevonden door kinderen. Ze zijn vaak mooi gekleurd, speels en kunnen fluiten. Sommige vogels kunnen ook iets leren. Vogels kunnen best oud worden, iets wat ouders soms vergeten.
Ook vissen worden door hun kleuren vaak leuk gevonden door kinderen. Maar eenmaal thuis valt dat aquarium vaak toch tegen. Kinderen raken er snel op uitgekeken en het verschonen kan een lastig klusje zijn. Afgezien van dit verschonen hebben vissen wel heel weinig zorg nodig.
Er zijn verschillende boekjes voor jonge kinderen over het krijgen en hebben van een huisdier om samen te lezen wanneer er een huisdier komt. Een boekje over het huisdier dat je kind wil, kan je wat oudere kind helpen zien wat er allemaal komt kijken bij het zorgen voor een dier. Dit kan zowel van pas komen bij de keuze voor een huisdier als bij de zorg voor het huisdier. Voor meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com klik je op de titel:
- Muis krijgt een huisdier, Lucy Cousins
- Anna wil een huisdier, Kathleen Amant
- Bobbi krijgt een huisdier, Monica Maas
- Waarom? Huisdieren, Vragen en antwoorden voor kleuters
- Willewete - Het konijn, Jozua Douglas
- Ik zorg voor mijn ... - Hamster, Aaron Carr
- Gonda leert je zorgen voor je goudvis, A. Ganeri
- Mijn Huisdier - Gerbil, Carol koopmans
- Ik zorg voor mijn ... - Cavia, Aaron Carr
- Mijn hond en ik, 'alles wat jij wilt weten over jouw beste vriend', Chris Dusauchoit
- Alles over katten, Sonja Meierjürgen
Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen of wilt u een persoonlijk advies, dan kunt u hier terecht: Vraag per e-mail of advies aan huis