Ik ben woedend

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
pretenboek over omgaan met woede
Ik ben woedend, Dagmar Geisler, NBD Biblion
( ± 4 tot 7 jaar)

'Ik ben woedend' is een prentenboek voor kinderen vanaf een jaar of vier/vijf over boos zijn. Een jongetje vertelt over hoe boos hij kan zijn. Hij legt uit dat hij, als hij heel boos is, het liefste heel hard zou willen schreeuwen, of ergens tegen aantrappen of misschien zelfs wel iemand zou willen slaan. Ook beschrijft hij wat hij lichamelijk voelt wanneer hij woedend wordt. Het jochie bedenkt daarna waardoor hij zo boos kan worden. Al weet hij dat soms zelf ook niet zo goed.
Het jongetje weet wel dat hij niet mag gaan slaan of gillen. Hij vindt het zelf ook vervelend als iemand gaat schreeuwen of slaan uit boosheid. Maar wat kan hij dan wel doen met zijn boosheid?
Gelukkig heeft het jongetje een paar trucjes geleerd, die hij deelt met de lezertjes.

De korte tekstjes beschrijven duidelijk en toegankelijk voor jonge kinderen hoe woede aanvoelt en hoe je er mee om kunt gaan. De bedachte oplossingen sluiten goed aan bij de leeftijd van de lezertjes, kinderen van een jaar of vijf zullen er al goed mee uit de voeten kunnen. De tekst wordt ondersteund door illustraties die op duidelijke en herkenbare wijze weergeven wat het jongetje voelt en doet. Grappige details, zoals de reacties van de knuffeldieren op de boosheid van het jongetje, maken de tekeningen extra aantrekkelijk en houden het onderwerp wat luchtig.
De boodschap van 'Ik ben woedend' is duidelijk, iedereen is wel eens boos en je kan leren daar op een goede manier mee om te gaan. Het voorlezen van 'Ik ben woedend', kan zowel een goed begin, als verdere ondersteuning zijn bij het praten over gevoelens van boosheid en het samen zoeken naar manieren om met woede om te gaan.


Tamar de Vos - van der HoevenAuteursrechten nadrukkelijk voorbehouden