Ik mis papa

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
prentenboek over het verlies van een ouder
Ik mis papa, Kai Lüftner, Katja Gehrmann, NBD Biblion
(voor 4 tot ± 7 jaar)

De vader van Jonas is weg, voor altijd. In 'Ik mis papa' wordt beschreven hoe Jonas omgaat met het verlies van zijn vader. Het jongetje ervaart dat de wereld er nog steeds hetzelfde uitziet, maar toch voelt alles anders. Hij merkt dat de mensen om hem heen niet zo goed weten hoe ze zich moeten gedragen. Zo zijn er de fluisteraars, die zachtjes dingen over hem zeggen tegen elkaar en hem over zijn bol aaien. En de lachebekjes, die grappig proberen te zijn om hem aan het lachen te krijgen. Jonas vindt dat helemaal niet fijn. Maar de meeste mensen zeggen niets en dat is ook niet fijn. Praten is ook moeilijk geeft Jonas toe. Terwijl het eigenlijk heel simpel is: hij mist papa. Gelukkig zal papa altijd een beetje bij hem zijn, als een stukje van hemzelf.

Het verhaal is simpel geschreven, het geeft precies de gedachten weer van een jong kind. De illustraties zijn hierop een mooie aanvulling. Moeilijke zaken als begraven worden, 'voor altijd' weg zijn en je verloren voelen, worden op een mooie, toegankelijke wijze uitgebeeld. De illustraties zijn vaak paginagroot en uitgevoerd in een beperkt aantal ingetogen kleuren, waarbij ook veel wit gelaten is. De rode vlieger die Jonas het hele boek bij zich heeft, valt hierdoor extra op. Deze vlieger maakte Jonas samen met zijn vader, toen deze al ziek in bed lag.

'Ik mis papa' is een ontroerend en eerlijk prentenboek over het grote verlies van een ouder. Het zal kinderen vanaf een jaar of vier die geconfronteerd worden met een verlies, herkenning bieden en kunnen helpen uiting te geven aan hun emoties. Het kan een mooie opening zijn om te praten met kinderen over het verlies dat zij in hun leven meegemaakt hebben.

Tamar de Vos - van der Hoeven

Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com: (momenteel niet verkrijgbaar)Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden