Ik moet dit doen

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
ik moet dit doen kaft
Ik moet dit doen, Maren Stoffels, Leopold (11 tot 16 jaar)

In 'Ik moet dit doen' leren we Simon en Jasmin kennen, twee pubers die worstelen met een dwangstoornis. Simon voelt steeds de dwang alles te controleren en hij ontwijkt alle zaken die te maken hebben met het getal vier. Jasmin heeft last van smetvrees. Simon en Jasmin gaan samen met vier andere jongeren op 'dwang-kamp'. Afwisselend vertellen ze hoe ze dit therapeutische kamp ervaren. Simon en Jasmin voelen zich een beetje de buitenbeentjes van de groep en worden hierdoor vrienden. Wanneer Simon Jasmin onbedoeld enorm van streek maakt en zij wegloopt, kan hij niet anders dan haar gaan zoeken. Daarvoor moet hij wel zijn dwang overwinnen. Het boek leest
door het toegankelijke taalgebruik vlot, is spannend en zal de doelgroep aanspreken. Doordat het verhaal steeds afwisselend vanuit het perspectief van Simon en Jasmin verteld wordt, leren wij hen en hun dwanggedachten goed kennen en begrijpen. De andere vier jongeren zijn meer bijfiguren in het boek en over hun dwang komen we dus veel minder te weten. "Ik moet dit doen" zal pubers die nog niet zo veel weten over een dwangstoornis, zeker helpen meer begrip te krijgen voor jongeren met dwang.

Maar voor pubers die zelf worstelen met dwang en graag wat meer willen weten over de aanpak hiervan, lijkt het boek wel tekort te schieten. De therapie die de jongeren aangeboden krijgen is wel erg eenzijdig. Er wordt gewerkt met exposure, waarbij de jongeren de confrontatie aangaan met hun dwang en geholpen worden niet direct hun gewoonlijke reactie te tonen. Maar naast deze zeer korte blootstelling aan hun angsten, wordt er geen verdere begeleiding geboden. Er wordt amper gesproken over de dwang en onderliggende angst van de kinderen en ze worden niet geholpen hun gedachten om te buigen naar meer helpende gedachten. Ook wanneer er problemen ontstaan tussen de deelnemers aan het kamp, wordt hier geen begeleiding bij geboden, maar worden de jongeren simpelweg naar hun kamer gestuurd. De jongeren zelf lijken ook nog weinig ervaring te hebben met therapie, alsof dit kamp de eerste begeleiding is die zij ontvangen voor hun dwang. De keuzes die Jasmin aan het eind van het boek maakt wanneer zij wegloopt, zijn zo in strijd met haar smetvrees, dat dit haar handelen erg ongeloofwaardig maakt. Plotseling weten Jasmin en Simon hun dwang wel heel gemakkelijk onder controle te krijgen.

Met andere woorden: "Ik moet dit doen" is een leuk en spannend boek voor jongeren die nog niet zo veel weten over dwang. Voor jongeren die zelf kampen met dwang, zal het boek mogelijk wat teleurstellen, omdat zij er hun eigen situatie en behandeling te weinig in zullen herkennen.


Tamar de Vos - van der Hoeven

Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden