Help ik voel zo veel

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
hulpboek voor prikkelgevoelige kinderen
Help... Ik voel zo veel, Carla van Wensen, Nino/Uitgeverij SWP

Kinderen horen, zien, voelen, proeven en ruiken de hele dag door. De meeste kinderen kunnen al deze sensaties goed verwerken. Maar er is ook een groep kinderen die moeite heeft goed om te gaan met al deze indrukken. Dit kan komen door een stoornis waar deze gevoeligheid bijhoort zoals AD(H)D of ODD, maar ook kinderen zonder een stoornis kunnen gevoeliger zijn dan de andere kinderen. Voor deze wat meer gevoelige kinderen is dit boek bedoeld. Het is een doe-boek met informatie, opdrachten, tips, spelletjes en ontspanningsoefeningen. De doelgroep bestaat uit kinderen tussen zeven en elf jaar oud, maar in mijn ogen is het eigenlijk meer geschikt voor kinderen vanaf een jaar of negen/ tien.

'Help...ik voel zo veel' start met een uitleg op kinderniveau, hoe voelen werkt en op welke manier de zintuigen en hersenen hierbij samenwerken. Hierna volgt een uitleg hoe een kind overprikkeld kan raken door alles wat hij/ zij ervaart. Niet alleen de negatieve kant van dit vele voelen wordt belicht, er wordt juist ook gekeken naar de positieve kanten van gevoeligheid.

Een vragenlijst moet kinderen helpen bepalen of ze ook extra gevoelig zijn. Veel van de vragen die gesteld worden zijn in mijn ogen wat erg algemeen. Met deze vragenlijst kan je bijna niet anders besluiten, dan dat de meeste kinderen wel voor één of meer zintuigen hooggevoelig zijn. Enerzijds is de vraag of dat verkeerd is, raakt niet ieder kind wel eens overprikkeld? Anderzijds, wat heeft een vragenlijst voor zin, als deze enkel leidt tot de conclusie dat ieder kind wel eens hooggevoelig is. Maar het onderscheiden van hooggevoelige kinderen is misschien ook niet het doel van deze vragenlijst. Deze lijkt meer bedoeld te zijn om kinderen te helpen ontdekken voor welke zintuigen ze gevoeliger zijn.

Aan de hand van voorbeelden en met behulp van ontspanningsoefeningen, opdrachten en spelletjes worden ideeën aangedragen hoe een kind dat overprikkeld is geraakt, weer meer controle kan krijgen. Sommige oplossingen die aangereikt worden zijn heel praktisch, zoals de werkplek wat afschermen, een koptelefoon op tijdens het werken, een zonnebril tegen schel licht of een pepermuntje tegen een vieze smaak in de mond. Met andere oplossingen zal misschien niet ieder kind uit de voeten kunnen, zoals energiebanen borstelen of kleuren koppelen aan gevoelens en deze in gedachten door de ogen of oren laten stromen. Maar deze kunnen rustig overgeslagen worden. Er zijn voldoende tips die wel bij alle kinderen een positief effect kunnen hebben. Zo laat het kwaliteiten-pentagram het kind zien wat anderen leuk aan hem of haar vinden, wat natuurlijk heel goed is voor het zelfvertrouwen.
Ook met het gebruik van helpende gedachten wordt een goede methode aangereikt. Duidelijk wordt uitgelegd hoe gedachten invloed kunnen hebben op hoe je je voelt en hoe je deze gedachten kunt wijzigen.
In 'Help.....ik voel zo veel' leren gevoelige kinderen dat ze zelf grip hebben op hoe ze zich voelen en dat ze zich niet hoeven te laten overspoelen door hun gevoelens.


Tamar de Vos - van der Hoeven

Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:
Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden