Het jaar van Victor

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
leesboek voor kinderen over scheiding
Het jaar van Victor, Aby Hartog, Querido
(voor 9 tot 12 jaar)

Aan het begin van 'Het jaar van Victor' neemt de 10-jarige Victor zich op nieuwjaarsdag voor een geweldig jaar te gaan hebben. Maar het begint meteen verkeerd. Hij brandt zijn hand aan vuurwerk, zijn ouders krijgen ruzie, zijn vader wordt ontslagen en zijn jongere zusje Charlotte zit alleen nog maar stilletjes in een hoek van de kamer. Na enige tijd denkt Victor dat het wat beter gaat tussen zijn ouders, ze maken minder ruzie. Maar al snel ontdekt hij dat zijn ouders boze briefjes naar elkaar schrijven en 's avonds laat hoort hij zijn moeder schreeuwen dat zijn vader maar een andere vrouw moet zoeken. Victor en Charlotte proberen hun ouders nader tot elkaar te brengen met een zelfgebakken taart en een etentje, maar dit blijkt vergeefse moeite. Zijn ouders besluiten uit elkaar te gaan. Hierna breekt een moeilijke tijd aan voor Victor en Charlotte. Hun vader heeft het moeilijk met de scheiding (" We zien papa nooit meer en als we hem zien dan is het raar.”) en hun moeder is heel vaak boos.

De vakantie met hun vader pakt ook niet echt leuk uit, hij wil eigenlijk niets met ze doen en drinkt te veel. De vakantie met hun moeder is leuker, al worden ze wel onverwacht geconfronteerd met de nieuwe vriend van hun moeder, die met zijn zoontje naar hetzelfde vakantie-adres is gekomen. Eenmaal weer thuis besluit hun moeder de relatie met hem toch te beëindigen. Victor is hier erg kwaad over, hij was net een beetje aan het idee dat zijn moeder een nieuwe vriend had gewend.
In de maanden daarna vindt Victor's vader een nieuwe baan en een eigen huis en verhuizen Victor en Charlotte met hun moeder naar de andere kant van de stad. Wanneer zijn vader spullen komt ophalen in het oude huis krijgen zijn ouders weer ruzie. Dit maakt Victor zo boos dat hij besluit iets te stelen. Zijn ouders worden gebeld over het stelen door de directeur van school . Ze praten met hem en Victor vertelt waar hij allemaal boos over is. Zijn ouders beloven beter hun best te doen en hem te helpen. Het wordt kerst en Victor hoopt dat het volgende jaar echt 'het jaar van Victor' wordt.

Het verhaal is herkenbaar en toegankelijk geschreven. De korte zinnen maken het boek gemakkelijk om te lezen, ook voor kinderen die wat minder graag lezen. Aby Hartog weet zich goed te verplaatsen in gevoelens en gedachten van een kind en zet Victor en Charlotte overtuigend neer.
Er gebeurt alleen wel heel veel in dat ene jaar, zoveel dat er amper tijd is voor Victor om een tegenslag te verwerken of over zijn gevoelens na te denken, omdat de volgende gebeurtenis zich al weer aandient. Niet alleen raakt zijn vader werkeloos, gaan zijn ouders uit elkaar, krijgt zijn moeder twee keer een nieuwe vriend en wordt Victor betrapt op stelen, in dat jaar verbrandt Victor ook nog zijn hand, breekt hij zijn arm, is het zoontje van de nieuwe vriend van zijn moeder kwijt op vakantie, krijgt zijn zusje een longontsteking, krijgt hij meerdere malen een klap van zijn moeder, wordt Victor verliefd, zoent zijn vriendinnetje met zijn beste vriend, maakt ze het uit als hij niet helemaal eerlijk is over de verhuizing en loopt Charlotte van huis weg. Het is zoveel dat hierdoor flink wat van de dingen waarmee Victor geconfronteerd wordt, niet echt uitgediept kunnen worden. Het verhaal blijft hierdoor hier en daar wat vlak en boet in aan geloofwaardigheid. Iets minder bijkomende narigheid had het verhaal goed gedaan, al deze tegenslagen voegen weinig toe.

Daarbij zijn Victor en Charlotte wel erg evenwichtige kinderen (vooral als je in gedachten houdt, dat ze pas negen en tien zijn). Natuurlijk hebben ze het wel moeilijk met de scheiding van hun ouders, maar bijvoorbeeld wanneer hun vader er een puinhoop van maakt op de camping en te veel drinkt, gaan ze samen de caravan opruimen en voor eten zorgen. Victor en Charlotte gaan netjes even weg als de volwassenen willen praten, begrijpen alles wel héél goed en snel en zijn erg lief voor elkaar (Charlotte bakt taart als Victor liefdesverdriet heeft). Wanneer totaal onverwachts hun moeder op vakantie afgesproken blijkt te hebben met een nieuwe vriend waar Charlotte en Victor nog niets van weten, accepteren ze dit wel heel snel en stellen ze al snel vragen over gaan samenwonen.

"Het jaar van Victor" is een gemakkelijk te lezen boek voor kinderen tussen de negen en twaalf jaar. Kinderen die zelf te maken hebben met een scheiding zullen er zeker herkenning in vinden, maar ook kinderen die niet te maken hebben met een scheiding zullen het boek met plezier kunnen lezen. Want ondanks alle tegenslagen in 'zijn jaar' maakt Victor ook leuke dingen mee en is dit geen 'zielig boek'.

Tamar de Vos - van der Hoeven

Bestellen of meer informatie?


Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden