Kleuterverliefdheid | Ik ga met jou trouwen !

Kleuters kunnen enorm verliefd zijn. Het is alleen een heel andere verliefdheid dan we zien bij oudere kinderen en volwassenen.
Opvoeden-met-plezier-boek

Opvoeden met plezier beantwoordt de 48 meestgestelde opvoedkundige vragen over kinderen van 0 tot 7 jaar. Ouders kunnen hiermee op een positieve manier bijsturen bij de problemen en vragen waar ze in de dagelijkse opvoeding tegenaan lopen. Hier meer informatie
instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
Ik ga met jou trouwen!

Kleuterverliefdheid

Drs. T. de Vos van der Hoeven - november 2004

Op de kleuterleeftijd gaan kinderen vaak voor het eerst echt vriendschappen aan. Na enige tijd krijgen veel kleuters een of twee vriendjes of vriendinnetjes die ze extra aardig vinden. Kleuters kunnen dan ook verliefd zijn. En dit kan, vaak tot verbazing van de ouders, soms best hevig zijn. Want ook al is kleuterverliefdheid niet te vergelijken met de verliefdheid die wat oudere pubers en volwassenen ervaren, het is wel iets wat serieus genomen dient te worden.

Kleuters zijn verliefd op een manier die bij hun leeftijdsfase hoort. Wanneer een kleuter iemand heel erg aardig vindt of heel erg bijzonder, zal het kind deze speciale gevoelens ervaren als verliefdheid. Al wordt de naam verliefdheid er vaak aan gegeven door de omgeving. Wanneer twee kleuters, een jongetje en een meisje, vaak met elkaar spelen en elkaar erg aardig lijken te vinden dan wordt er al snel door de volwassenen in de omgeving van het kind gevraagd of ze verliefd zijn en of ze later gaan trouwen. De kinderen leren zo hun gevoelens van 'iemand speciaal vinden' te benoemen als verliefdheid.
liefde kleuter
Bij kleuters is er natuurlijk nog geen associatie met seksualiteit, maar vaak is er ook geen associatie met intimiteit. Voor een kleuter is verliefd zijn vaak niet meer dan samen spelen. Dingen als handjes vasthouden, knuffelen en kusjes geven is iets wat kleuters vaak niet uit zichzelf doen, maar na aanmoediging uit de omgeving.
Gek genoeg zijn lang niet alle kleuters ook altijd even aardig tegen het kind op wie ze verliefd zijn. Langzaam aan bij het ouder worden leert het kind de sociale regels van vriendschap en leren ze dat wanneer je vrienden bent je rekening met elkaar houdt, aardig tegen elkaar bent en dingen deelt. De behoefte om rekening te houden met de ander neemt ook toe.

Een kleuter is zich bij verliefdheid ook nog niet bewust van sociale of maatschappelijke regels wat betreft verliefdheid. Een jong kind kan gerust verliefd worden op de eigen vader of moeder, op de meester of juf of op oma of de oppas. Ook zien we vaak dat kleuters verliefd zijn op iemand van dezelfde sekse, zonder dat dit duidt op homoseksualiteit op wat oudere leeftijd. Een kleuter kan heel veel mensen speciaal vinden en dus verliefd op deze personen worden. Pas bij het ouder worden, leert het kind wat 'hoort' en 'niet hoort' met betrekking tot verliefdheid en vriendschap.

In de fase dat kinderen voor het eerst verliefd worden, worden zij zich ook voor het eerst bewust van de mening van anderen over hen. Verliefdheid kan een kleuter ook confronteren met afwijzing en dit maakt het kind kwetsbaar. Onzekerheid kan dan de kop opsteken. De ene kleuter uit dit in verlegenheid, de andere juist in stoer gedrag. Het beste is dit enige tijd op zijn beloop te laten, zodat het kind leert dat het niet altijd verder komt met dit verlegen of stoere gedrag.
liefde hartje
Het is belangrijk de gevoelens van het kind rond de verliefdheid serieus te nemen en zeker niet er om te lachen of het belachelijk te maken. Hoe grappig, schattig of onbenullig voor ons de gevoelens van een kleuter voor een leeftijdgenootje of de juf ook kunnen zijn, voor het kind zijn het heftige gevoelens, waar het kind flink door overdonderd kan zijn en echt mee kan worstelen. En daarvan leert het kind ook veel.

Het is dan ook goed op een serieuze manier te praten met het kind over de verliefdheid. Ook kan het leuk en leerzaam zijn samen een boekje te lezen over verliefdheid en vriendschap. Voor de sociale ontwikkeling van het kind kan dit 'experimenteren met vriendschap en relaties' heel goed zijn.

Een boekje over verliefd zijn kan het praten over dit onderwerp makkelijker maken. Voor meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com klik je op de titel:
- Kikker is verliefd, Max Velthuijs ( 3 tot 6 jaar)
- Liefde, wat is dat eigenlijk?, Fulvia Degl'Innocenti, Francesca Carabelli, ( 4 tot 6 jaar) (onze recensie)
- Verliefd, Stefan Boonen (4 tot 7 jaar)
- Olifant is verliefd, Davide CalÌ ( 4 tot 7 jaar)
- Hopeloos verliefd, Angelika Glitz ( 4 tot 7 jaar)
- Wiebe is verliefd, Ruth Wielockx (4 tot 7 jaar)
- Stinkhond is verliefd, Colas Gutman (4 tot 8 jaar)
- Robin is Verliefd - Sjoerd Kuyper (5 tot 8 jaar)
- Oma Krullenbol Is Verliefd, Ellen Tijsinger (5 tot 8 jaar)


Kleuters kunnen enorm verliefd zijn. Het is alleen een heel andere verliefdheid dan we zien bij oudere kinderen en volwassenen.
Opvoeden-met-plezier-boek

Opvoeden met plezier beantwoordt de 48 meestgestelde opvoedkundige vragen over kinderen van 0 tot 7 jaar. Ouders kunnen hiermee op een positieve manier bijsturen bij de problemen en vragen waar ze in de dagelijkse opvoeding tegenaan lopen. Hier meer informatie
Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden