Liefde, wat is dat eigenlijk?

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
Liefde watis dat eigenlijk, prentenboek
Liefde, wat is dat eigenlijk?, Fulvia Degl'Innocenti, Francesca Carabelli, NBD Biblion
( voor 4 tot ± 6 jaar)

In "Liefde, wat is dat eigenlijk?" stelt een meisje deze vraag aan de mensen om zich heen. Haar vriendinnetje vindt liefde knuffelen met haar pluche varkentje, haar vriendje vindt liefde zorgen voor een klein beestje, tante vindt liefde spelen met je vriendje en opa ziet liefde in het verzorgen van een plantje. Iedereen geeft zijn eigen visie op wat liefde is en dat is ook de boodschap van dit boek, liefde is voor iedereen wat anders en zit vaak in kleine dingen. Een prima boodschap, maar de voorbeelden die gekozen zijn in het boek lijken niet altijd even goed aan te sluiten bij de belevingswereld van peuters en kleuters. Zo vindt oma liefde in sokken die er allemaal mogen zijn, ook al zijn ze verkleurd of gekrompen. Juf vindt liefde in het feit dat de kinderen in haar klas ademloos luisteren naar het verhaal dat ze voorleest. En papa plukt de sterren van de hemel voor iemand van wie hij houdt. De voorbeelden die op de laatste bladzijde genoemd worden (kroelen met een knuffel, spelen met de kat, je beste vriendje), sluiten veel beter aan op de belevingswereld van een jong kind.

In al de met zachte kleuren ingevulde pentekeningen zijn vele hartjes terug te vinden, wat het boek een tikkeltje zoetsappig maakt. De grappig bedoelde illustraties laten zien wat er in de tekst besproken wordt en ondersteunen zo het verhaal. Dit prentenboek over liefde zal niet ieder kind aanspreken, vooral omdat jonge kinderen niet met alle voorbeelden even goed uit de voeten zullen kunnen. Maar het kan zeker een aanknopingspunt zijn om met kinderen eens te praten over wat voor hun liefde betekent. En dat kan leuke gesprekken opleveren.

Tamar de Vos - van der HoevenMeer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden