Lastige puber?

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
boek voor ouders over de puberteit
Hoezo lastige puber?!, Laura Tietjens, Scriptum

Menig ouder krijgt het te horen: "Wacht maar tot de puberteit begint, dan krijg je het pas echt zwaar." Soms zou je bijna gaan denken dat het zo'n beetje het ergste is dat je kan overkomen, een puber in huis hebben. Ze zijn dwars, luisteren niet, gaan hun eigen gang, roken, blowen, spijbelen en weten alles beter. In "Hoezo lastige puber?!" wordt dit beeld stevig bijgesteld. De schrijfster ontkent niet dat de puberteit gepaard kan gaan met problemen en zorgen, maar laat de lezer zien dat de puberteit ook zoveel moois te bieden heeft. Zoals Laura Tietjens het zelf zegt in haar dankwoord: " Ik kan iedereen een puber in huis aanraden."

Met veel begrip en compassie voor de positie van de puber, maar ook voor die van de ouders, beschrijft Tietjens hoe de ontwikkeling verloopt in de puberteit en tegen welke uitdagingen en onzekerheden jongeren aanlopen. Ze geeft haar suggesties hoe jongeren het beste ondersteund en begeleid kunnen worden. Uitgebreid laat zij ook de pubers zelf aan het woord, waardoor ze een mooi inzicht geeft in hun wereld.

De ouder wordt uitgedaagd zich te verplaatsen in de positie van de jongere en kritisch te kijken naar de eigen overtuigingen en regels. Waarbij steeds hetzelfde einddoel wordt gesteld, namelijk contact maken en houden. En daarvoor is een goede communicatie van essentieel belang. Tietjens benadrukt dat een goede communicatie begint met luisteren. Wanneer je kunt luisteren naar je kind, kun je praten met je puber, heb je contact en kun je samen met je puber zoeken naar oplossingen voor problemen waar jullie tegen aanlopen, is de duidelijke boodschap van 'Hoezo lastige puber?!'. En deze boodschap wordt zeker ondersteund door de jongeren die in dit boek uitgebreid aan het woord worden gelaten. Zoals Rachel (16 jaar), die zegt: "Zorg dat je steunt, dat je er bent, dat ze bij je terecht kunnen. Zorg dat je kunt praten. "

De schrijfstijl van Tietjens is vlot, al maakt ze soms gebruik van termen die niet bij iedere ouder even bekend zullen zijn. Tietjens maakt vrij veel gebruik van metaforen, iets wat mij op een gegeven moment enigszins begon te storen. Maar dat is persoonlijk denk ik. Door de vele citaten van en interviews met pubers en de paginagrote foto's van pubers gemaakt door twee jongeren, leest het boek als een trein.

Een aanrader voor iedere ouder met een puber in huis en ook voor iedereen die werkt met pubers. Vanwege de tips en adviezen, maar vooral ook vanwege het inzicht dat het geeft in de puberteit. Zodat we het idee kunnen loslaten dat pubers moeilijk, vervelend of onbereikbaar zijn. Wanneer wij naar hen willen luisteren, luisteren ze ook naar ons. "Hoezo lastige puber?! laat zien: "Pubers zijn ook maar mensen en vaak hele leuke mensen."

Tamar de Vos - van der HoevenMeer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:


Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden