Lekker gezond

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
lekker gezond kookboek familie
Lekker gezond, Ellemieke Vermolen, Kosmos

'Lekker gezond' is een kookboek bedoelt voor ouders die niet alleen iets lekkers op tafel willen zetten, maar hierbij er ook op willen letten dat dit een beetje gezond is. Het boek bevat 80 recepten voor ontbijt, lunch, diner, drankjes, snacks en lekker bakken. In het eerste deel van 'Lekker gezond' gaat Vermolen in op hoe je samen met je gezin een gezonder eetpatroon kunt ontwikkelen. Door eens kritisch in je kasten te kijken en een aantal producten te vervangen door gezondere varianten valt al een hoop winst te behalen geeft zij aan. Hierna volgt een lijst met groenten die kinderen vaak wel willen eten en tips hoe je je kinderen kunt stimuleren deze ook daadwerkelijk te eten. Vermolen geeft ook kort wat informatie over allergieën, maar verwijst voor het vaststellen van allergieën -zeer terecht- naar de huisarts.

De ontbijtjes zien er heerlijk uit, maar de vraag rijst wel hoeveel ouders in de ochtend tijd hebben om havermout-pizzaatjes, ontbijtmuffins of een ontbijttaart te maken. Het zijn meer ontbijt-ideeën voor in het weekend, voor als je alle tijd hebt om samen met je kinderen de keuken in te duiken en deze lekkere recepten te maken. Om er dan samen gezellig van te genieten.
Ook de lunch-gerechten vragen om flink wat bereidingstijd. Dit komt zeker niet door de complexheid van de recepten. Het zijn allemaal makkelijk te bereiden recepten met gangbare ingrediënten. Ze kosten alleen wat meer tijd om klaar te maken dan een trommel met twee belegde broodjes en een appel.

wraptaart uit lekker gezond
Bij de snacks treffen we gezonde tussendoortjes als groentepannenkoeken, wraplolly's, bloemkoolnuggets en wortel-dadelballetjes. Maar ook ijs, fudge en chocotaart. Kinderen zullen deze tussendoortjes zeker kunnen waarderen. Voor de zoetekauwen zijn er in het laatste hoofdstuk nog een hoop bakrecepten te vinden. In het hoofdstuk drankjes vinden we smoothies, slush puppies en kidsproof cocktails.

De recepten voor het avondeten zijn eveneens gemakkelijk te bereiden en de bereidingstijd van in de meeste gevallen een half uurtje, is voor het diner een stuk gangbaarder. Ze bevatten lekker veel groente en zijn aangepast aan de smaak van kinderen. Als ouder zal je zo hier en daar misschien wat meer pit aan de gerechten willen geven, maar dat is natuurlijk geen probleem. De paginagrote foto's zien er aantrekkelijk uit en zullen kinderen zeker stimuleren eens iets nieuws uit te kiezen om te eten. En omdat de recepten redelijk eenvoudig zijn, zullen ze ook goed kunnen helpen in de keuken, wanneer ze dat leuk vinden.

'Lekker gezond' is een mooi uitgevoerd kookboek, met eenvoudige recepten. Dat niet alle recepten even verrassend zijn, zorgt er wel voor dat alles kidsproof is. Ieder kind zal wel een paar gezonde recepten vinden die hem of haar aanspreken. En dat is precies wat Vermolen voor ogen lijkt te hebben met dit boek, makkelijke toegankelijke recepten bieden die kinderen zullen aanspreken.


Tamar de Vos - van der Hoeven

Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:

Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden