Het moederschap met twee vingers in neus

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
moederschap twee vingers
Het moederschap met twee vingers in de neus en één middelvinger in de lucht, Nina Swaans, Lannoo

In 'Het moederschap met twee vingers in de neus en één middelvinger in de lucht' beschrijft Nina Swaans op relativerende en humoristische wijze alle aspecten die bij een zwangerschap en de eerste maanden als kersverse moeder komen kijken. Startend bij de zwangerschapstest, gevolgd door onderwerpen als uitzet, spelen, voeding, troost, (door)slapen, eerste tandjes, weer op gewicht komen en ook de wat minder toegankelijke onderwerpen als de vagina, wanhoop, slaaptekort en hangtieten, eindigt Swaans met de conclusie dat ze het moederschap voor geen goud zou willen missen. De 53 onderwerpen worden op nuchtere en invoelende wijze in korte stukjes van hoogstens 1 pagina besproken, aangevuld met korte tips. Achterin het boek vind je een verklarende woordenlijst, die zo af en toe ook echt wel nodig is. Voor aanstaande moeders die nog niet bekend zijn met zaken als de navelklem, reflux, huidhonger, colostrum of meconium, maar ook voor alle synoniemen die Swaans gebruikt (alleen al 6 voor de vagina, 3 voor baby en 3 voor borsten).

Swaans is er heel duidelijk over dat haar tips enkel dat zijn, alles mag en niets moet. En die tips die niet bij je passen kan je gewoon 'aan je laars lappen'. Ze roept ook op om elkaars keuzes als moeder wat meer te respecteren en minder over elkaar te oordelen. "Dat is voor iedereen leuker."

'Het moederschap met twee vingers in de neus en één middelvinger in de lucht' is een vrolijk en relativerend naslagwerk voor aanstaande en kersverse moeders met veel bruikbare tips. De eigenwijze vormgeving (door Swaans zelf) van het boek draagt ook zeker bij aan de no-nonsens boodschap die het boek wil geven.Tamar de Vos - van der HoevenMeer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:


Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden