Nest

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
nest: columns over ouderschap
Nest, Olaf Stomp, SWP

'Nest' bevat een selectie van de columns die Olaf Stomp schreef over zijn gezin en alles wat hij buiten zijn gezin observeert. Hij beschrijft hoe hij zijn kinderen in rap tempo ziet opgroeien en hoe dit hem vervult met melancholie. Aan bod komt onder andere hoe zijn dochter voor het eerst naar Pinkpop gaat, hoe Stomp samen met zijn zoon voetbal speelt op de Playstation, hoe zijn kinderen zich afvragen hoe je contact hield met elkaar zonder mobiel en over de moeite die het Stomp kost de kinderkapstok weg te halen. Maar ook vertelt Stomp hoe de kat met een eetstaking weet duidelijk te maken dat zij wat meer aandacht wil in dit o zo drukke gezin.

Stomp schrijft deze teksten met de nodige zelfspot en flink wat relativeringsvermogen. Hij verbaast zich erover hoe hij, voor zijn gevoel, het ene moment nog samen met zijn dochter een middelbare school aan het uitkiezen is en het volgende moment dochterlief met haar moeder ziet vertrekken naar de open dag van de universiteit. En vooral over hoe dit bij hem een droom oproept waarin hij zit te huilen op de bruiloft van zijn 'kleine meid'.
Met name ouders van opgroeiende kinderen zullen veel van de beschreven situaties en de bijkomende sentimenten herkennen.

Ook de observaties die Stomp buitenshuis doet zijn raak en herkenbaar. Zo schrijft hij over bellende meisjes in de stiltecoupé, omgaan met de dood, de verslavende werking van het spelletje Wordfeud en het gemis van een platenhoes of CD-boekje als je muziek uit 'the cloud' haalt.
De columns van Stomp zijn 'down to earth', humoristisch, hier en daar poëtisch en beeldend en over het algemeen vooral heel erg herkenbaar.

Tamar de Vos - van der Hoeven

Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:
Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden