Onzichtbare Olivia

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
prenteboek over de komst van een baby
Onzichtbare Olivia, Adam en Charlotte Guillain/ Charlotte Cook, NBD Biblion
(voor 3 tot ± 6 jaar)

'Onzichtbare Olivia' is een prentenboek over een pandabeertje, dat het gevoel heeft onzichtbaar te zijn na de geboorte van haar zusje. Vooral thuis voelt zij zich onzichtbaar, maar ook bij haar vrienden voelt zij zich ongezien. Het waarom van dat laatste wordt niet uitgelegd.
Olivia's ouders hebben voor haar gevoel alleen nog maar oog voor haar babyzusje Lucy en zien helemaal niet wat Olivia allemaal al kan. Ze krijgt zelfs de schuld wanneer Lucy iets stouts doet. Olivia besluit net zo te gaan doen als Lucy, in de hoop dan gezien te worden.
Olivia's oma begrijpt gelukkig wat er aan de hand is. Ze vertelt Olivia heel trots op haar te zijn en laat haar zien dat Lucy heel erg tegen haar op kijkt. Olivia voelt zich dan niet meer onzichtbaar.

Op de paginagrote vrolijk gekleurde illustraties zijn de emoties van Olivia goed af te lezen. Vooral voor wat oudere peuters en kleuters zal het verhaal van Olivia goed in te voelen en herkenbaar zijn. Voor jongere peuters is dit boek, denk ik, minder geschikt, gezien het soms toch wat moeilijke taalgebruik en de invulling die er wordt gegeven aan het thema 'een broertje/ zusje krijgen'.
Ik vind het erg spijtig dat de ouders van Olivia eigenlijk helemaal niet reageren op het verdriet en de verwarring van Olivia. Juist zij zouden toch de aangewezen personen moeten zijn die Olivia erkennen in haar emoties en haar helpen hier mee om te gaan.
Evengoed een geschikt prentenboek om voor te lezen aan je wat oudere peuter/ kleuter wanneer je merkt dat hij/zij wat moeite heeft met het delen van de aandacht na de komst van een broertje of zusje.

Tamar de Vos - van der Hoeven


Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:


Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden