Operatie opvoeden

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
melig boekje over opvoeden
Operatie opvoeden, Gerard Janssen & Annemarieke Piers, Uitgeverij Snor

Dat 'Operatie opvoeden' geen doorsnee opvoedkundig adviesboek is zie je meteen al aan de kaft. Op de meeste opvoedboeken tref je geen pistolen en tanks aan.
'Operatie opvoeden' claimt ouders te leren opvoeden met militaire precisie. Dat dit niet zo serieus bedoeld wordt, blijkt wel uit de hartjes aan de tanks en al het roze dat terug te vinden is in het boek.
De schrijvers van 'Operatie opvoeden' lijken een grappig boek te hebben willen schrijven met een serieuze ondertoon. Of het grappig is, laat ik graag aan de lezer over. Mij persoonlijk sprak de militaire insteek (de ouder is de bevelhebber, het kind de rekruut), de vele melige afkortingen (KPM = KleedPuntMama, MNO = Moet Nog Oefenen, ZELR = Zeer Ernstig Luie Rekruut) en de bizarre illustraties niet zo aan. Maar ieder heeft zijn eigen gevoel voor humor.

De serieuze ondertoon is er wel, maar is in mijn ogen wat mager. Het boek bestaat uit 16 'operaties' waaronder operatie uit de veren, operatie afnokken, operatie gedeisd houden, operatie kappen met zeuren, operatie opruimen etcetera. Iedere operatie start met een korte beschrijving van wat de 'rekruut' moet leren en een omschrijving wanneer de operatie geslaagd is. Dan volgt een korte uitleg hoe de operatie uitgevoerd kan worden en komt een deskundige kort aan het woord.

De adviezen die gegeven worden zijn op zich niet verkeerd: Geef het goede voorbeeld, luister naar je kind, stel uitdagende maar realistische eisen, zorg voor duidelijkheid en structuur en geef uitleg. Maar verder dan deze erg algemene adviezen, die de meeste ouders al lang kennen, gaat het boek niet. Het boek strandt vooral in meligheid.
Een lollig boekje (als het je humor is) tussen de vele soms wel erg serieuze en belerende opvoedboeken, maar geen aanrader wanneer je echt op zoek bent naar een stuk ondersteuning in de opvoeding.

Tamar de Vos - van der Hoeven

Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden