We gaan op vakantie

Wanneer je reist met jonge kinderen is een goede voorbereiding essentieel. Thuis kan al een hoop gedaan worden om te zorgen dat de reis zo ontspannen mogelijk verloopt.




Opvoeden-met-plezier-boek

Opvoeden met plezier beantwoordt de 48 meestgestelde opvoedkundige vragen over kinderen van 0 tot 7 jaar. Ouders kunnen hiermee op een positieve manier bijsturen bij de problemen en vragen waar ze in de dagelijkse opvoeding tegenaan lopen. Hier meer informatie
instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
Hoi, hoi, we gaan op vakantie!


Drs. Tamar de Vos - van der Hoeven - mei 2013

Lekker op vakantie, wie kijkt er niet naar uit? Eén of een paar weken lekker met elkaar op stap, niets hoeven, alleen maar genieten en plezier hebben. Toch kan menig ouder opzien tegen de reis naar de vakantie-bestemming, zeker wanneer deze wat verder weg ligt. Want hoe houd je het gezellig wanneer jullie een hele dag in de auto of trein moeten zitten of uren moeten vliegen?
Met een goede voorbereiding kan een hoop gezeur en ellende voorkomen worden en kan deze reisdag al een leuke eerste dag van de vakantie worden.

Met de auto

Wanneer je reist met de auto met jonge kinderen is een goede voorbereiding essentieel. Niets is zo vervelend als langs een drukke snelweg ontdekken dat het wc-papier, die ene knuffel of dat spelletje toch per ongeluk onderop in de koffer is beland. En niemand wordt er vrolijk van wanneer je de weg niet meer weet of je route plotseling dwars door een grote stad blijkt te gaan.
Thuis kan dus al een hoop gedaan worden om te zorgen dat de reis zo ontspannen mogelijk verloopt. In de eerste plaats helpt een goede inpaklijst, met een aparte lijst met alles wat je in de auto bij de hand wilt hebben, voorkomen dat je tijdens de reis of vakantie misgrijpt. Maak deze lijst ruim van te voren en leg deze op een goed zichtbare plek zodat je, steeds wanneer je nog iets bedenkt, de lijst kunt aanvullen.

Belangrijke zaken om in de auto bij de hand te hebben, zijn in de eerste plaats eten en drinken. Ook wanneer je regelmatig stopt, kunnen kinderen tussendoor dorst of trek hebben. Vooral als het warm is in de auto is wat extra drinken lekker en dan is water eigenlijk het beste tegen de dorst. En mocht er eens gemorst worden dan wordt het niet meteen een plakkerige bende. Eventueel ander drinken kan dan bewaard worden voor de stopjes. Tussendoortjes, zoals een biscuitje of een appel kunnen misselijkheid in de auto voorkomen, omdat op deze manier de kinderen steeds iets in hun maag hebben. Iets snoepen mag natuurlijk ook op vakantie, maar wees er alert op dat er niet te veel gesnoept wordt, met misselijkheid als gevolg.
Wanneer je reist met een baby, kan het handig zijn een thermoskan heet water mee te nemen zodat de flesvoeding vers gemaakt kan worden. Kant-en-klare voeding is minder handig in de auto, omdat deze gekoeld bewaard moet blijven. Borstvoeding kan ideaal zijn wanneer je reist met een baby, al moet je er geen moeite mee hebben om langs de snelweg te voeden.
met de tent op vakantie
Ook is het handig een aantal praktische zaken voor het grijpen te hebben liggen. Zo zijn natte doekjes om vieze kinderhandjes en -mondjes schoon te maken zeer handig. Een rol wc-papier is ook altijd goed om bij de hand te hebben en wat stevige vuilniszakjes zijn ook onmisbaar. Ten eerste om alle troep in te doen die ontstaat tijdens zo'n reis, ten tweede voor als het toch mis gaat en iemand moet spugen.
Vergeet ook niet een flinke hoeveelheid luiers bij de hand te houden, wanneer je kindje nog niet (geheel) zindelijk is. Met een baby zal je hier vanzelf wel aan denken, maar ook wanneer je kindje druk bezig is zindelijk te worden, kan het handig zijn om voor de reis toch wat luiers mee te nemen. Onderweg kan niet altijd meteen gestopt worden wanneer je peuter moet plassen en meestal lukt het je kindje in deze fase nog niet om de plas langere tijd op te houden, met een gefrustreerd, nat kind (en nat autostoeltje) als gevolg. Ook wanneer je peuter in slaap valt in de auto kan dit voor ongelukjes zorgen. Beter dan dus toch nog maar even de luier aan, voor je weet maar nooit en bij iedere stop even gaan plassen. Wat schone kleding kan ook fijn zijn, voor als er toch een natte broek is, wanneer een pakje sap over de kleding gaat of wanneer je kindje door de warmte heeft zitten zweten etcetera.
Een goede zonwering kan de reis ook een stuk aangenamer maken. Er zijn vele vormen van zonwering te koop, maar een doek of hydrofiel luier kan ook prima dienst doen als zonwering, zeker wanneer je dreumes nog echt klein is. Wat oudere kinderen vinden het wel leuk om naar buiten te kunnen kijken, dan werkt een doek natuurlijk minder goed. Zonwering waar hij/zij doorheen kan kijken is dan wel fijn.

Er zijn vele spelletjes te verzinnen om te doen in de auto. Denk bijvoorbeeld aan dierenbingo (plaatjes van dieren langs de weg en als je een dier ziet mag je het afstrepen, vele varianten op mogelijk), auto's van een bepaalde kleur tellen, woordenreeks (steeds een nieuw woord maken met de laatste letter van het woord van de persoon voor je, dus slang-gras- schuim-markt-tomaat etc. Hiervoor moet je kind uiteraard wel het alfabet kennen), ik ga op reis en ik neem mee....(om de beurt verzin je iets om mee te nemen, de lijst wordt steeds langer en je moet alles onthouden en opnoemen), een dier of persoon raden (door middel van vragen stellen: Heeft het dier vier poten?, Heeft het dier haar?, Kan het dier zwemmen? etc.) of samen een verhaal verzinnen door om de beurt een stukje te vertellen. Zo zijn er enorm veel spelletjes te verzinnen. Toch is de kans groot dat je kind op een gegeven moment is uitgekeken op deze spelletjes en iets anders wil doen. Groter is misschien nog wel de kans dat je als ouder op een gegeven moment even uitgespeeld bent. Een tas met wat speelgoed kan dan uitkomst brengen.
Er bestaan handige tassen met vakjes die aan de achterkant van de voorstoelen gehangen kunnen worden en verschillende constructies waarmee een tafeltje gecreëerd kan worden. Een tas met speelgoed, waarin ook een paar verrassingen/ cadeautjes gestopt zijn kan het extra leuk maken om te ontdekken wat er in de tas zit. Handig speelgoed voor onderweg kan simpel knutselmateriaal zijn, een reisspelletje, wat autootjes, een pop of knuffel met wat kleertjes etc. CD's met kinderliedjes of verhaaltjes kunnen ook voor de nodige afleiding zorgen. Een filmpje kijken in de auto met een dvd-speller vinden kinderen ook erg leuk en zo zijn ze plotseling weer anderhalf uur verder. Voor zowel de CD's als de DVD-speler is een koptelefoon wel prettig. Zo kunnen je kinderen naar ieder hun eigen muziek of verhaaltjes luisteren en hoef je als ouder niet voor de twintigste keer naar Berend Botje te luisteren.

Wanneer het warm is, is de verleiding groot de airco goed hoog te zetten. Een koele auto kan tijdens het rijden ook zeker prettig zijn. Maar let er op dat de overgang van een koele auto naar het warme buiten niet te groot is. Wanneer het erg warm buiten is, kan de overgang groot zijn voor jonge kinderen en ze kunnen daar niet lekker van worden en er hoofdpijn door krijgen. Zet de airco dus liever niet te koud .

Om geconcentreerd te kunnen rijden is het goed om regelmatig even te stoppen. Met jonge kinderen in de auto is dit extra belangrijk. Baby's moeten toch eigenlijk wel zo om de anderhalf uur even uit de auto. Alleen wanneer ze slapen kan er langer doorgereden worden.
Wanneer je stopt is het heel belangrijk je baby uit de maxi-cosi te halen en even lekker neer te leggen op een kleed, zodat je kindje zich even kan strekken en wat kan bewegen.
Met een peuter of kleuter aan boord is het aan te raden toch wel om de twee/ tweeënhalf uur een stopje te maken. Streef er naar deze stopjes toch echt wel een half uurtje te laten duren en geef je stuiterbal de ruimte om even te rennen, klimmen en spelen.
Wees er alert op wanneer je je kindje terug in de auto zet, dat de bekleding van kinderstoeltjes erg heet kan worden wanneer er geen plekje in de schaduw beschikbaar was. Voel voor dat je je kind in de auto zet zelf eerst even. Een stoelhoes of handdoek kan voorkomen dat de bekleding te heet wordt.

Met het vliegtuig

Vliegen met kinderen onder de twee is relatief goedkoop omdat je voor hen niet hoeft te betalen. Vanaf twee jaar betaal je vaak bijna het volle bedrag. Dit omdat hij/zij dan ook gewoon een eigen stoel heeft. Onder de twee jaar heeft je kindje geen eigen stoel en zit hij/ zij dus bij jou op schoot. Met een speciale kindergordel maak je je dreumes aan je eigen gordel vast. Voor baby's is er vaak ook een bassinet (een wiegje dat uit de wand schuift) aanwezig. Wanneer je hier gebruik van wilt maken is het wel zaak op tijd te reserveren. Sowieso is het verstandig op tijd in te checken als je reist met jonge kinderen, zodat je zeker weet dat je met zijn allen bij elkaar kunt zitten.
De wagen of buggy mag bij veel maatschappijen mee tot aan het vliegtuig, maar dit geldt niet voor alle maatschappijen en luchthavens. Het kan dan ook verstandig zijn een draagzak mee te nemen, voor het geval de wagen al eerder ingecheckt moet worden.
met het vliegtuig op vakantie
Net als in de auto is het ook in het vliegtuig belangrijk om een goed gevulde handbagage-tas bij je te hebben, waarin eten, luiers, een setje schone kleding en wat speelgoed niet mogen ontbreken. Hou hierbij er ook rekening mee dat je altijd vertraging op kan lopen en dat je er dus goed aan doet wat extra's van alles mee te nemen. Met de strikte regels wat betreft het meenemen van vloeistoffen, is het bij een vliegreis onmogelijk drinken mee te nemen vanaf het moment dat je gaat 'boarden'. Alleen voor kant-en-klare babyvoeding wordt een uitzondering gemaakt op de regel dat je niet meer dan 100ml per flesje bij je mag hebben. Ook het meenemen van water om de voeding te maken is verboden, maar meestal hebben ze in het vliegtuig wel de mogelijkheid water voor je te verwarmen.
Let er op dat je kind voldoende drinkt tijdens de vlucht, de droge lucht in het vliegtuig maakt dorstig. Iets drinken tijdens het opstijgen en landen kan de druk op de oortjes wat verzachten. Oudere kinderen kan je ook een snoepje of kauwgom geven. Wanneer je kindje verkouden is, kan het opstijgen en landen voor oorpijn zorgen Wat neusspray kan dan verlichting brengen.

Bij het inpakken van de handbagage is het verstandig rekening te houden met temperatuurverschillen tussen het land waar je vandaan komt, het land waar je naar toe vliegt en het vliegtuig zelf. Een warme trui en een luchtig t-shirt kunnen beiden van pas komen.
Bij het aankleden van je kind(eren) is het goed te kiezen voor makkelijk zittende kleding die makkelijk aan en uit gaat. Wanneer je je baby moet verschonen in het kleine toilet in het vliegtuig is het zeer onhandig wanneer je eerst tien knoopjes moet lospeuteren of je kindje bijna helemaal uitgekleed moet worden voordat je bij de luier komt.

Het ene kind slaapt als een roosje in het vliegtuig, het andere doet geen oog dicht met al die nieuwe ervaringen. Wanneer je voor het eerst gaat vliegen met je kindje kan het best lastig zijn in te schatten of hij/ zij zal willen slapen in het vliegtuig. Toch hebben de meeste ouders wel een beetje een idee hoe dit zal lukken omdat ze weten hoe hun kind slaapt op visite bij anderen thuis, tijdens een autorit, in een vreemde omgeving etcetera. Wanneer je een makkelijke slaper hebt, kan het fijn zijn wanneer je kindje wat toe is aan een slaapje wanneer je in het vliegtuig stapt, zodat de reis wat sneller verloopt in zijn/ haar beleving. Maar wanneer je een moeilijke slaper hebt, kan het juist verstandig zijn met een goed uitgerust kind in het vliegtuig te stappen, zodat het niet geeft wanneer het slapen niet lukt.
Wanneer je een lange intercontinentale vlucht maakt, waarbij je naar een andere tijdzone reist, is het verstandig aan boord van het vliegtuig nog de tijden aan te houden van het land waar je vandaan vertrekt. Pas eenmaal op de plaats van bestemming kan dan overgegaan worden op een ritme dat aansluit bij de lokale tijd. Over het algemeen kost het een dag of drie/ vier om te wennen.
Wanneer het tijdsverschil klein is, kan je er ook voor kiezen gewoon de tijd 'van thuis' aan te houden, zodat je het vertrouwde ritme kan blijven hanteren.

Voor een peuter of kleuter kan het heel spannend zijn om te vliegen, hetgeen kan zorgen voor wat angst of dwars gedrag. Door goed te vertellen hoe alles zal gaan, uit te leggen waarom je niet steeds rond kan lopen en soms de gordel gewoon om moet en uit te leggen waarom het opstijgen en landen een beetje raar kan voelen op je oren, voorkom je dat je kind hier van schrikt of de strijd aan gaat over het moeten blijven zitten.
met de trein op vakantie
Met de trein

Reizen met de trein kan heel ontspannen zijn met kleine kinderen. Het gaat uiteraard minder hard dan het vliegtuig en je reis kan hierdoor langer duren. Maar in de trein hebben peuters en kleuters wel veel meer vrijheid om rond te lopen en te spelen en je baby kan vaak gewoon in de wagen slapen. En omdat je zelf niet hoeft te sturen kun je al je aandacht aan je kind geven. Jonge kinderen houden vaak erg van het reizen met de trein. Wanneer ze ook nog mogen slapen in de trein wordt het helemaal een avontuur.
Een goede verbinding is natuurlijk wel heel prettig. Meerdere malen moeten overstappen met kleine kinderen en een hoop bagage kan stressvol zijn.
Uiteraard neem je ook in de trein een tas met eten, drinken en speelgoed mee.

Er zijn veel leuke boeken met activiteiten en verhalen en leuke spelletjes en hulpmiddelen voor onderweg. (Hoewel deze lijst zorgvuldig is samengesteld, kan Opvoedadvies.nl niet instaan voor de kwaliteit van de producten)
Voor meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com klik je op de titel:
- 50 kaarten - De leukste spelletjes voor onderweg, Deltas
- Auto-Bingo - Tin Box, spel
- Vakantieklets, Michal Janssen
- Kidsweek 6 - Het grote doeboek
- Kidsweek 7 - Het grote doeboek
- Hoe overleef ik mijn vakantie?, Francine Oomen
- Grote Vakantieboek, Jane Bull
- Vakantie!, Voorleesverhalen
- Mijn reisdagboek ‘kidseditie’
- Het allerleukste reisdagboek voor kinderen
- Familie vakantiedagboek
- Reisjournal, Geraldine Kemper, leuk voor pubers
- Het grote vakantie-doeboek voor uitgebluste ouders

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen of wilt u een persoonlijk advies, dan kunt u hier terecht: Vraag per e-mail of advies aan huis









Wanneer je reist met jonge kinderen is een goede voorbereiding essentieel. Thuis kan al een hoop gedaan worden om te zorgen dat de reis zo ontspannen mogelijk verloopt.




Opvoeden-met-plezier-boek

Opvoeden met plezier beantwoordt de 48 meestgestelde opvoedkundige vragen over kinderen van 0 tot 7 jaar. Ouders kunnen hiermee op een positieve manier bijsturen bij de problemen en vragen waar ze in de dagelijkse opvoeding tegenaan lopen. Hier meer informatie
Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden