Opvoedachtbaan

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
boek over ouderschap
De opvoedachtbaan, Krista Okma, B For Books Bv.

Veel boeken over opvoeding bieden advies en tips met betrekking tot het omgaan met uiteenlopend lastig of ongewenst gedrag waar je als ouder mee te maken kunt krijgen. De "Opvoedachtbaan" gaat niet zo zeer over deze opvoedkundige problemen, maar veel meer over het ouderschap in zijn algemeenheid. Zo komt aan bod: hoe ga je om met tijdsdruk en stress, hoe verdeel je de zorg tussen jou en je partner, hoe creëer je tijd voor jezelf etc. Ook is er veel aandacht voor het combineren van werk en gezin. Aan de hand van vele voorbeelden, uit haar eigen gezin en van andere ouders, laat Krista Okma zien hoe je zo positief mogelijk in de opvoeding kunt blijven staan. Heel duidelijk klinkt hierin de Triple P. achtergrond van Okma door. Ze vertelt haar verhaal op toegankelijke en relativerende wijze. Een belangrijke boodschap die steeds in haar tekst doorklinkt is: "Wees niet te streng voor jezelf, je doet het heus goed."

De tips en adviezen die ze geeft zijn heel praktisch, maar regelmatig wel wat voor de hand liggend. Hiervan is Okma zich zelf ook bewust, zoals ze schrijft in de inleiding: “Sommige adviezen zijn voor de hand liggend, maar je bent geneigd ze in alle drukte of vermoeidheid te vergeten. Dan kan het helpen ze op een rijtje te zien om voor jezelf je plan van aanpak scherp te krijgen” In de kantlijn worden extra tips gegeven voor alleenstaande ouders en voor ouders van kinderen met een beperking.

Tussen de hoofdstukken staan aparte blauwe blokken met 'Veelgestelde vragen'. Hierbij betreft het wel echt opvoedkundige onderwerpen, zoals leren doorslapen, omgaan met driftbuien, beter leren luisteren etcetera. Deze vragen staan wat los tussen de tekst en sluiten weinig aan bij de verschillende hoofdstukken. Steeds worden, aan de hand van een vraag, drie korte tips gegeven. Deze tips lijken soms wat te beperkt om echt uitkomst te brengen bij de beschreven situaties zoals b.v. hoe omgaan met pesten, wat te doen bij een huilbaby of hoe leer je je kind beter luisteren. Het boek lijkt op dit punt een beetje op twee gedachten te hinken. Enerzijds is het vooral een boek over ouderschap en hoe je het leuker en makkelijker voor jezelf kunt maken als ouder. Anderzijds wil de schrijfster toch ook wat opvoedkundige adviezen mee geven. In dit laatste slaagt ze in mijn ogen dus niet helemaal, de tips schieten soms wat te kort.

De 'Opvoedachtbaan' is een boek dat door de vele voorbeelden en praktische tips, heel prettig en makkelijk weg leest. Het helpt ouders wat meer ontspannen en met relativeringsvermogen te kijken naar hun eigen ouderschap.

Tamar de Vos - van der Hoeven

Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:


Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden