Opvoedkalender

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
iedere week een luchtige opvoedkundige tip
Opvoedkalender, Eva Bronsveld, Uitgeverij Snor

De 'opvoedkalender' biedt iedere week een korte, luchtige tip om het opvoeden net even leuker te maken. Zoals de schrijfster zelf zegt: "Deze kalender is er niet om je te vertellen hoe je je kinderen op moet voeden. Hij is bedoeld om daar waar het goed gaat nog net wat meer plezier en gezelligheid te brengen."
De opvoedkalender is vormgegeven helemaal in de stijl van Uitgeverij Snor, met veel speelse illustraties. Hij kan meerdere jaren gebruikt worden, omdat de tips niet gekoppeld zijn aan een bepaalde week (er zijn enkel 52 tips voor 52 weken) en de kalender geen jaartal heeft. Op ieder moment van het jaar kan gestart worden met tip 1 en de tips kunnen ook gerust door elkaar gelezen worden.

Aan de voorzijde van de kalender staat steeds de tip met een illustratie, op de achterzijde een korte uitleg over het wat, waarom en hoe van de tip, soms aangevuld met zeer kort de resultaten van een onderzoek. De tips zijn positief en realistisch, waarbij er ook oog is voor het feit dat niet iedere dag met je kinderen een feestje is. Sommige tips zijn 'eye-openers', andere liggen wel erg voor de hand. Maar ook deze voor de hand liggende tips kunnen je toch weer even op de goede weg helpen. Want natuurlijk willen we goed luisteren naar ons kind, maar doen we dat ook altijd? Door er weer even extra alert op te zijn, merk je als ouder misschien dat je hier wel weer even wat meer aandacht aan mag besteden. En natuurlijk weten we dat het belangrijk is onze kinderen te waarderen en te knuffelen, maar komt dat er ook van als je gedoe op je werk hebt, ruzie met je partner en een wel erg dwarse peuter thuis?
De tips helpen je weer even te focussen op zaken die je jezelf vast al voorgenomen hebt, maar die er soms in het dagelijkse, zo nu en dan hectische leven als ouder bij inschieten. Zoals: 'bereid je kinderen voor', 'laat je kind weten dat het fijn is dat hij er is', 'gebruik humor', 'geef het goede voorbeeld' en 'praat positief over je kinderen'. Geen heel nieuwe inzichten, maar wel belangrijke punten om je zo af en toe even te realiseren.

De tips worden eenvoudig en duidelijk uitgelegd en zijn in één/ twee minuten te lezen. Zo word je als ouder iedere week gestimuleerd even na te denken over de manier waarop je opvoedt, zonder dat je hier veel tijd in hoeft te steken of dikke opvoedkundige boeken hoeft door te lezen. De opvoedkalender helpt je vooral steeds weer even herinneren wat je eigenlijk voor ogen hebt met de opvoeding van je kinderen en hoe leuk je het samen kunt hebben.

Tamar de Vos - van der Hoeven

Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden