Over de rand

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
over de rand recensie
Over de rand, Linda Romein, Kosmos Uitgevers

In 'Over de rand' , het autobiografische boek van Linda Romein, vertelt zij over de donkere periode in haar leven waarin haar pasgeboren zoontje een hersentumor bleek te hebben en zij in een depressie raakte.
De roze wolk van Romein na de geboorte van haar zoontje Lars verandert al snel in donderwolken wanneer haar zoontje een hersentumor blijkt te hebben. In eerste instantie zijn de doktoren nog optimistisch, maar al snel blijkt Lars veel zieker te zijn dan gedacht werd. Een inktzwarte periode van opnames, behandelingen en tegenslagen volgt. Romein blijft in eerste instantie goed overeind. Mooi maakt ze inzichtelijk hoe ze zich als moeder en als verpleegkundige dubbel verantwoordelijk voelt voor Lars en hoe dit haar langzaam aan te veel wordt. Geleidelijk zakt ze steeds verder in een depressie. Haar omgeving heeft in eerste instantie niet in de gaten hoe ernstig deze is. Pas na een suïcidepoging, die door omstanders voorkomen wordt, merkt haar familie hoe slecht het met haar gaat. Met behulp van therapie en medicijnen weet ze haar depressie te boven te komen. Romein voelt zich hierna weer sterk, hoewel de tumoren meerdere malen terugkeren en Lars nog vele zware behandelingen moet ondergaan.

Het eind van het boek komt vrij abrupt. Na haar ontslag uit de psychiatrische kliniek, vertelt Romein in slecht 15 pagina's wat er in de ruim tien jaar daarna gebeurde. Wanneer Lars drieënhalf is, geven de artsen aan niets meer voor hem te kunnen doen en wordt enkel nog palliatieve chemo ingezet. Wonder boven wonder weet Lars de kanker toch te overwinnen. Dit alles wordt in enkele zinnen beschreven, zonder enige verdere uitleg. Dit laatste deel van het boek staat in schril contrast met de rest van het boek, waarin Romein zeer secuur omschrijft wat zij en Lars meemaken en voelen.

Romein beschrijft op een open en eerlijke manier hoe zij deze ontzettend moeilijke periode in haar leven is doorgekomen. Het boek leest door de toegankelijke stijl, ondanks het zware thema vlot. Het verhaal van Romein is aangrijpend, maar door de wijze waarop ze het verwoordt, waarbij ze eerlijk en soms ook kritisch naar zichzelf durft te kijken, ontstaat toch wat afstand. Hierdoor wordt 'Over de rand' nergens sentimenteel.

Tamar de Vos - van der Hoeven

Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden