Papa-mama Lijm

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
prentenboek over scheiding
Papa-mamalijm, Kes Gray en Lee Wildish, Uitgeverij Holland.

Prentenboek op rijm over een jongetje wiens ouders gaan scheiden. Hij bedenkt de aandoenlijke kleuteroplossing van lijm om papa en mama weer bij elkaar te brengen. Vanuit het jongetje zelf bekeken worden zijn twijfels besproken of hij schuldig is aan de scheiding en of zijn papa en mama wel van hem zullen blijven houden. Als hij de lijm niet kan vinden begrijpt hij dat hij zijn papa en mama niet bij elkaar kan houden. Zijn ouders laten hem weten dat ze altijd van hem blijven houden en daarin vindt hij wel troost. Al blijft hij soms nog verdrietig of boos, waarmee duidelijk wordt gemaakt dat dat heel normaal is, het verdriet hoort er bij en mag er zijn. Maar gelukkig kan hij ook gewoon lekker met zijn vriendje gaan spelen.

Op eenvoudige manier wordt weergegeven hoe een jong kind om kan gaan met de scheiding van zijn of haar ouders, hoe het kind door de scheiding kan gaan twijfelen en de bevestiging nodig heeft dat de ouders van het kind blijven houden. Ook na deze bevestiging is er nog ruimte voor verdriet en boosheid, maar kan het jongetje uit het boek het verdriet ook loslaten en gaan spelen, precies zoals een kleuter dat zo goed kan.

De illustraties in het boek zijn een goede ondersteuning van de tekst en vullen deze aan. Het jongetje staat centraal in de tekeningen. De ouders worden niet afgebeeld en ook andere volwassenen worden grotendeels buiten beeld gelaten.
Leuk is de vondst van de illustrator dat op alle tekeningen alles rond het jongetje door midden gescheurd/ gebroken is. De vraag is alleen of een peuter/ kleuter het verband tussen de gebroken dingen en een scheiding helemaal zal begrijpen. Als volwassen zien we een scheiding als een ‘breuk’ maar dit kan jonge kinderen nog wat boven hun pet gaan. Als sluit het natuurlijk wel weer helemaal aan bij het idee van het plakken met lijm.

Een mooi, voor jonge kinderen toegankelijk boek om te lezen met je peuter/ kleuter wanneer je zelf gaat scheiden of wanneer iemand in de omgeving van je kind gaat scheiden. Om daarna nog even samen verder te praten. Ook op school te gebruiken wanneer een kind in de klas geconfronteerd wordt met een scheiding.

Tamar de Vos - van der Hoeven
Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden