Pesten: Stop!

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
boek voor kinderen over omgaan met pesten
Pesten: Stop!, Veronique Puts, Leopold
(voor 6 tot ± 10 jaar)

'Pesten: Stop!' is een rijk geïllustreerd boek over twee kinderen, Beer en Sophie, die zien hoe drie kinderen gepest worden. Ze denken na over hoe het moet zijn om gepest te worden, wat de kinderen zullen voelen en besluiten hier iets aan te doen. Ze vertellen de meester en juf over het pesten en die praten met de familie van de kinderen die gepest worden, maar ook met de familie van de pesters. Zo worden de pesters zich er van bewust wat hun pestgedrag doet en krijgen ze spijt. En de kinderen die gepest worden, leren dat ze goed zijn zoals ze zijn en ze krijgen genoeg zelfvertrouwen om zich het pesten niet aan te trekken. De lezertjes worden gestimuleerd ook een held te zijn, net als Beer en Sophie, en kinderen die gepest worden te helpen.

In 'Pesten: Stop!" zijn de tekst en de illustraties even belangrijk. Het verhaal van Beer en Sophie wordt in korte zinnen beschreven, waarbij de belangrijke woorden en emoties vet gedrukt zijn, om deze extra te benadrukken. De tekst is eenvoudig geschreven en ook voor jongere kinderen goed te begrijpen. De expressieve illustraties zijn paginagroot, waar de tekst overheen gedrukt is. Op iedere pagina staan de hoofdpersonen afgedrukt met daarbij geschreven hun gedachten en emoties. Zo wordt op luchtige, subtiele wijze heel goed duidelijk gemaakt hoe de verschillende kinderen zich voelen bij het pesten en zijn de illustraties echt een aanvulling op de tekst.

De boodschap van 'Pesten: Stop!" is duidelijk: Pesten is niet cool. En je bent een held als je er iets aan probeert te doen. Of je nou het kind bent dat gepest wordt, het kind bent dat pest en tot inkeer komt of het kind bent dat het pesten ziet. Door te praten over het pesten, kun je het een halt toe roepen.
'Pesten: Stop!' kan zowel thuis als op school het bespreekbaar maken van dit thema vergemakkelijken. Vooral ook omdat niemand uiteindelijk de schuld krijgt en er begrip is voor iedereen, ook de pesters. En omdat dit boek niet is geschreven vanuit het perspectief van het kind dat gepest wordt of het kind dat pest, maar juist vanuit het perspectief van de toeschouwers, die merken dat ze kunnen ingrijpen en echt kunnen helpen. Een goede en belangrijke boodschap.

Tamar de Vos - van der Hoeven

Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden