Roza Rozeur, ingenieur

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
roza rozeur ingenieur
Roza Rozeur, ingenieur, Andrea Beaty, David Roberts, Uitgeverij Nieuwezijds
(4 tot 7 jaar)

Roza Rozeur is een meisje dat dol is op het verzinnen en bouwen van machines. Ze heeft zich voorgenomen later ingenieur te worden. Ze durft dit alleen niemand te vertellen, nadat haar oom enorm moest lachen om een van haar uitvindingen. Nu verstopt Roza al haar uitvindingen, zoals een zweefbroek, een worstjes-op-brood machine en een kaassliertenhoed tegen slangen, onder haar bed. Tot haar overgroot-tante op bezoek komt. Tante Roos vertelt over de vliegtuigen die ze heeft gebouwd in de Tweede Wereldoorlog. Ze geeft aan het jammer te vinden zelf nooit gevlogen te hebben. Roza besluit haar te helpen door een vliegapparaat voor haar te maken. Tante Roos moet net als haar oom erg lachen wanneer het apparaat neerstort en Roza wil opnieuw opgeven. Maar dan legt haar Tante Roos uit dat je geen nieuwe dingen kunt maken als je ze niet mag uitproberen en fouten mag maken: "Dingen mislukken, dat hoort bij het leven. Maar fout gaat het pas als je op hebt gegeven." Daarna werken Roza en tante Roos samen verder aan de machine. Of deze uiteindelijk zal vliegen wordt in het midden gelaten, juist omdat dat niet belangrijk is. Roza durft nu weer haar uitvindingen te laten zien aan anderen en samen met haar klasgenootjes bouwt ze er lustig op los.

Tante Roos staat symbool voor Rosie the Riveter. Dat we in Nederland Rosie the Riveter, die symbool staat voor alle vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog in de fabrieken werkten ter vervanging van de mannen die in het leger dienden, amper kennen maakt niets uit voor het verhaal. Tante Roos is voor Roza gewoon een lieve tante die haar helpt zien dat ze fouten mag maken en daarvan kan leren.

'Roza Rozeur, ingenieur' is een vrolijk prentenboek met tekst op rijm. De kleurrijke illustraties zijn grote, twee pagina's vullende tekeningen vol grappige details. Het boek heeft een zeer duidelijke boodschap: 'Fouten maken mag en als je doorzet lukt het uiteindelijk wel.'

Tamar de Vos - van der Hoeven


Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:


Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden