Soms is er ruzie

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
peuterboek over omgaan met ruzie
Soms is er ruzie, Dagmar Geisler, NBD Biblion
(voor 4 tot 7 jaar)

"Soms is er ruzie" is een prentenboek dat zich richt op kinderen vanaf een jaar of vier/vijf. Het laat zien dat iedereen wel eens ruzie maakt en dat dat niet erg is. De ouders van de verteller krijgen flink ruzie en hij maakt zich hier erg zorgen om. Gelukkig maken zijn ouders het de volgende dag weer goed en blijken zijn zorgen niet nodig. De ik-persoon vraagt zijn ouders om nooit meer ruzie te maken, maar ze zeggen dat niet te kunnen beloven. Ruzie maken hoort er soms gewoon bij, leggen ze uit, ook als je elkaar heel erg lief vindt.

In 'Soms is er ruzie' wordt duidelijk besproken dat onenigheid niet altijd tot ruzie hoeft te leiden, maar dat het ook niet erg is wanneer er wel ruzie ontstaat. Zeker niet als je het later weer uitpraat en goed maakt. Geisler omschrijft duidelijk hoe de ik-persoon aan subtiele signalen merkt dat zijn ouders boos op elkaar zijn. Hier lijkt ook een boodschap voor de voorlezende ouder in het boek te zitten: 'meestal hebben kinderen het heel goed in de gaten als er ruzie is, hoe goed je dit ook probeert te verbergen.' Beter lijkt het dus te zijn hier eerlijk over te zijn, zodat een gesprek mogelijk is, waarin het kind gerustgesteld kan worden. Doordat de ik-persoon het moeilijk heeft met de ruzie van zijn ouders, krijgt hij ook ruzie met zijn vriendje. Zo zorgt de ruzie tussen de ouders uiteindelijk voor nog meer ruzie.

De kleurrijke grote illustraties zijn een goede ondersteuning bij het verhaal. Ze laten goed de emoties van de personen in het verhaal zien. Een leuk, toegankelijk prentenboek om samen met kinderen te lezen om zo te leren dat ruzie maken niet erg is, als je het daarna maar weer goed kunt maken.

Tamar de Vos - van der Hoeven


Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:


Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden