Social kids

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
kinderen helpen omgaan met social media
Soci@l kids, Marlies Slegers, Scriptum

Pingen, whats-appen, chatten, msn-en, twitteren en hyven. Wanneer deze termen voor een ouder nog redelijk onbekend terrein zijn, maar deze ouder hier wel graag meer over wil weten, is het boek Soci@l kids aan te raden. Soci@l kids maakt ouders die wat huiverig staan tegenover social media wegwijs in deze wereld, waarin hun kinderen zich onbevreesd begeven. Na een inleiding over internet en social media, wordt uiteengezet hoe verschillende social media platforms werken. Er wordt uitgelegd hoe je een Hyves-pagina aanmaakt, hoe je op Facebook komt en wat je daar dan zoal kunt, hoe chatten werkt, wat je kunt met Twitter en wat er allemaal te vinden is op You Tube. Hierbij wordt vooral de positieve kant van social media belicht, zonder de negatieve punten uit het oog te verliezen. Het boek sluit af met een hoofdstuk over de gevaren van social media, zoals cyberpesten, privacy-problemen, fishing en hacking, grooming en omgaan met reclame (waarbij gratis vaak niet gratis is).

De boodschap van dit boek is duidelijk: "Wees betrokken. Voorkom problemen niet door te verbieden, maar door samen met en ook van je kind te leren. Ga samen het internet op en heb lol." Het boek benadrukt hoe belangrijk het is om als ouder een beetje thuis te zijn in deze virtuele wereld, zodat je ook hier je kind kunt helpen en begeleiden. En "Soci@l kids" kan daar zeker bij helpen omdat het helder uiteenzet wat de mogelijkheden en valkuilen van social media zijn.

"Soci@l kids" is een prima boek voor ouders die nog niet erg thuis zijn in de virtuele wereld, die hun kinderen wel al als hun broekzak kennen. Tot in detail wordt uitgelegd hoe je vrienden vindt op hyves, hoe je een eigen profiel kunt maken op facebook, hoe je foto's upload op deze platforms en hoe je een netwerk opbouwt op twitter. Ouders die zelf al redelijk thuis zijn in social media zullen grote stukken van het boek over kunnen slaan en voor hen is dit boek dan misschien ook inhoudelijk wat magertjes, al zullen zij ook zeker nog nieuwe dingen vinden in dit boek.

Tamar de Vos - van der Hoeven

Marlies Slegers maakte met basisschoolleerlingen uit Barendrecht in het kader van haar boek een video over verstandig omgaan met social media.

Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:


Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden