stres minder ontspan meer

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
stresminderontspanmeer
Stres minder, ontspan meer, M. Tompkins & J. Barkin, Hogrefe Uitgevers

'Stres minder, ontspan meer' is een werkboek voor tieners die veel last hebben van stress. Aan de hand van veertig praktische activiteiten wordt de jongere geholpen de oorzaken van zijn/ haar stress te herkennen en zo bij te sturen. De activiteiten komen uit de cognitieve gedragstherapie en zijn bedoeld om jongeren te leren op een andere meer gezonde manier om te gaan met stress.

Het boek start met een uitleg wat stress is en welke vaardigheden de jongere kan gebruiken om met stress om te gaan. Onder andere komt leren ontspannen, afleiding zoeken, je zorgen en angsten de baas worden, problemen oplossen, communiceren en het voorkomen van uitstelgedrag aan bod. In de latere hoofdstukken wordt ingegaan op omgaan met boosheid, een gezonde levensstijl, het nut van voldoende lichaamsbeweging en het creëren van een rustgevende omgeving.

Het boek kan hoofdstuk voor hoofdstuk doorgewerkt worden, maar er kan ook voor gekozen worden alleen aan de slag te gaan met de oefeningen die het meest geschikt lijken voor de jongeren. Niet iedere oefening zal ook iedere jongere aanspreken en sommige oefeningen zullen soms helemaal niet nodig zijn.

Iedere activiteit wordt ingeleid met een korte uitleg waarom deze activiteit kan helpen bij het omgaan met stress ('wat je moet weten'). Daarna volgt een uitleg van steeds twee oefeningen, om de activiteit goed onder de knie te kunnen krijgen. Er wordt veel gewerkt met invulformulieren, die te downloaden zijn op de site van de uitgever.
Jongeren kunnen zeker zelfstandig met het boek aan de gang, de activiteiten zijn duidelijk omschreven en goed uitvoerbaar voor jongeren. Maar de meeste jongeren zullen hierbij toch graag begeleid worden. Soms zullen de ouders hierbij kunnen helpen, maar vaak zal een coach of therapeut toch de beste begeleiding kunnen bieden.


Tamar de Vos - van der Hoeven

Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden