Handboek voor tienermeiden

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
handboek voor tienermeiden
Handboek voor tienermeiden, Daphna Loudar, Uitgeverij Spectrum

Over het algemeen is praten met je puberdochter over alles wat er op haar afkomt in de puberteit nog niet zo eenvoudig. Menig pubermeisje staat niet meer zo open voor een gesprek met haar ouders over deze voor haar soms lastige thema's. Maar je wilt wel graag dat ze goede informatie krijgt en ergens antwoord kan vinden op al haar vragen. Het 'Handboek voor tienermeiden' is een vrolijk boek dat alle vragen van pubermeisjes op een open en toegankelijke manier wil beantwoorden. Vele vragen komen er voorbij, waarbij wel opvalt dat de nadruk erg lijkt te liggen op de seksuele ontwikkeling en verliefdheid. Op zich belangrijke thema's in de puberteit, maar vooral voor de wat oudere pubermeiden. En de andere, toch ook belangrijke, puberthema's als onzekerheid, vriendschap, omgaan met groepsdruk, je eigen identiteit ontdekken et cetera raken hierdoor wat onderbelicht.

Loudar wil met haar boek duidelijk een zo groot mogelijke groep pubermeiden aanspreken. Dit zorgt er voor dat in het ene hoofdstuk wordt uitgelegd wat je menstruatie inhoudt en hoe je een tampon gebruikt (duidelijk voor de jongere meisjes) en een volgend hoofdstuk verhaalt over vibrators, soa's en zwangerschap (voor wat oudere meiden). Dit handboek lijkt dan ook niet een boek te zijn om van kaft tot kaft eens goed door te nemen, maar meer als naslagwerk waar meisjes in verschillende fases van ontwikkeling datgene kunnen opzoeken wat hen in die fase bezighoudt. Het is dan ook jammer dat het boek niet over een index beschikt, wat het zoeken op een bepaald thema of vraag wat moeilijker maakt.

Het 'Handboek voor tienermeiden' is duidelijk en toegankelijk geschreven. De schrijfstijl van Loudar zal de doelgroep zeker aanspreken. De tekst is nergens betuttelend of belerend en de opmaak van het boek met vele kleine en grotere illustraties houden deze dikke pil van ruim 300 bladzijde toch ook aantrekkelijk voor meiden die misschien wat minder graag veel lezen. De vele pubermeiden die aan het woord komen (steeds in het rood tussen de zwarte tekst door) maken het boek luchtig en bieden extra inzicht in de belevingswereld van meisjes in de puberteit. Veel van de meisjes die geciteerd worden zijn wat ouder dan de doelgroep van het boek. De jongere meisjes die dit boek zullen lezen kunnen zeker ook wat hebben aan hun ervaringen, maar soms lijkt hetgeen ze vertellen toch nog niet helemaal aan te sluiten bij deze doelgroep.
Een leuk boek voor pubermeiden, vooral om wat in te bladeren en over datgene te lezen wat ze op dat moment het meeste bezighoudt.

Tamar de Vos - van der Hoeven


Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:


Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden