Een verrassende verjaardag

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
verrassende verjaardag
Een verrassende verjaardag, J. Liber, Uitgeverij SWP

In 'Een verrassende verjaardag' vind je tien dierenverhalen die kunnen helpen bij het praten met jonge kinderen (5 tot 8 jaar) over gedrag, gevoelens en gedachten. De dieren in de verhalen hebben allen hun eigen menselijke karaktereigenschappen. Zo is de koe verlegen, het nijlpaard jaloers en is de toekan een piekeraar. De dieren lopen tegen lastige situaties aan, helpen elkaar daarbij verschillende emoties te herkennen (bij zichzelf en anderen) en leren hoe ze zo goed mogelijk om kunnen gaan met deze situaties en emoties. Met behulp van vragen en opdrachten wordt het kind dat voorgelezen wordt, betrokken bij het verhaal en uitgedaagd zelf ook aan de slag te gaan met de dingen die de dieren in de verhalen leren. De technieken die de dieren leren in de verhalen - om emoties te herkennen, niet- helpende gedachten om te buigen en problemen op te lossen - komen uit de cognitieve gedragstherapie.

'Een verrassende verjaardag' kan een goed hulpmiddel zijn voor kindertherapeuten. Voor wie minder bekend is met de technieken uit de cognitieve gedragstherapie is er achterin een korte omschrijving te vinden van de verschillende technieken. Ook ouders kunnen het boek dus goed gebruiken om met hun kind in gesprek te gaan over het herkennen en omgaan met emoties en lastige situaties. Het is aan te raden 'Een verrassende verjaardag' eerst zelf te lezen, zodat je goed weet welke verhalen, vragen en opdrachten het beste aansluiten bij het kind. Het boek kan zowel preventief als behandelend ingezet worden.

In het eerste hoofdstuk worden alle dieren met hun verschillende karaktertrekken voorgesteld. Voor jonge kinderen is dit best veel informatie in één keer. Het kan dan ook raadzaam zijn het hoofdstuk in stukjes op te delen of meerdere malen voor te lezen, zodat het kind de verschillende dieren goed leert kennen. Dit zal zeker helpen de emoties en reacties van de dieren in de volgende hoofdstukken beter te begrijpen. Als het kind zich herinnert dat varken Victor een heethoofd is of dat Kobus de krab een beetje kribbig kan zijn, is het gemakkelijker te verzinnen hoe zij zich zullen voelen en hoe zij zullen reageren op situaties. Ouders en therapeuten kunnen achterin het boek opzoeken welke emoties in de verschillende hoofdstukken aan bod komen en welke vaardigheden kinderen van de verschillende verhalen kunnen opsteken.
'Een verrassende verjaardag' biedt een fijne en toegankelijke manier om kinderen te helpen bij het omgaan met emoties, problemen en niet-helpende gedachten.

Tamar de Vos - van der Hoeven

Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden